Hirdetés
greenfo/mti

A Brit Királyi Madárvédelmi Társaság (RSPB) és a Birdlife International természetvédelmi szervezet közös kutatása alapján évente akár 300 ezer tengeri madár is elpusztul az úgynevezett fenékhorgos halászat miatt.

Az akár több kilométeren elnyúló zsinóron ezer horog is ülhet. A tengeri madarak, például a veszélyeztetett albatroszok, gyakran alámerülnek, hogy megkaparintsák a zsákmányt, azonban eközben fennakadnak a horgon.

A kutatás négy évig tartott – közölte Orea Anderson, az RSPB szakembere. A kutatás vezetője munkatársaival együtt összegyűjtötte a halásztársaságok világszerte elérhető idevágó adatait. Néhány halászflotta különösen problémásnak mutatkozott. Az egyik spanyol fenékhorgos flotta például, amely Írország partjaitól nem messze halászik, akár évi ötvenezer madár pusztulásáért is felelős lehet. A tanulmány a japán tonhalflottát is kiemelte: tevékenysége évente húszezer madár életébe kerül, és itt pusztulnak el legnagyobb arányban albatroszok.

Anderson szerint a jelenlegi madárpusztulási ütem fenntarthatatlan. Pedig mindössze annyit kellene tenniük a halászoknak, hogy a zsinórok mentén madárriasztókat alkalmaznak, vagy annyi súlyt raknak rájuk, hogy a horgok kikerüljenek a madarak merülési hatósugarából. Az RSPB olyan szabályozást követel, amely kötelezővé tenné a fent nevezett módszerek alkalmazását a fenékhorgos módszert bevető halászflották számára.

Cleo Small, a Birdlife International munkatársa és a tanulmány társszerzője szerint a mostani eredmény súlyos figyelmeztetés az EU által hamarosan összeállítandó tengeri madarakra vonatkozó akciótervre. Az akciótervnek hathatós intézkedéseket kell tartalmaznia, amelyek képesek csökkenteni a fenékhorgos és más halászati módszerek tengeri madarakra gyakorolt negatív hatását.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás