A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Az LMP hűtlen kezelés miatt ismeretlen tettes ellen tesz feljelentést, mert egy birtokukba jutott belső ellenőri jelentés szerint a főváros évente körülbelül ötszáz milliót forintot veszít a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. egyik szemétfeldolgozási szerződésén.

A párt társelnöke korrupcióinfó elnevezésű sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy a szemétlerakókat üzemeltető cégeknek minden tonna hulladék után hatezer forintot kell fizetniük az államnak. A korábbi tervek alapján ez az illeték 2015. után 12 ezer forintra emelkedett volna, de végül továbbra is hatezer forint maradt – hívta fel a figyelmet Hadházy Ákos. Az illetéket azzal lehet csökkenteni, hogy ha valaki előválogatja a lerakott hulladékot, mert akkor a szemétnek körülbelül a felét el lehet égetni és csak a maradék után kell díjat fizetni. A válogatással viszont hatezer forintos illeték mellett nem lehet spórolni, mert ez a munkafolyamat tonnánként mintegy tízezer forintba kerül – emelte ki a politikus.

Ennek ellenére az FKF Zrt. 2014-ben akkor rendelte meg egy külsős cégtől évi 1,2 milliárd forintért a hulladék előválogatását, amikor már tudták, hogy az állam nem emeli duplájára az illetéket – közölte. A belsős vizsgálat jegyzőkönyve szerint a cég középvezetői tiltakoztak is az összességében ötmilliárd forintos közbeszerzés ellen, mert az előzetes számítások és a próbaüzem is azt bizonyították, hogy a megállapodás biztosan nem fogja megérni – emelte ki. Hadházy Ákos emellett azt is problémásnak tartotta, hogy a közbeszerzés kiírásakor már előkészületben volt egy EU-s pályázat, amelynek forrásaiból az FKF maga is megvásárolhatta volna a válogatáshoz szükséges gépsort.

A társelnök úgy fogalmazott, hogy a vizsgálat eredményről Tarlós Istvánnak is tudnia kellett, de a főpolgármester mégsem tett feljelentést. Hozzátette, hogy Tarlós István szerdán felhívta az egyik kollégáját és azt mondta neki, hogy ha csak egyszer is megemlítik a nevét a korrupcióval összefüggésben, akkor viszont azonnal feljelentést tesz. A politikus nem nevezte meg kollégáját, azt viszont kérte, hogy a főpolgármester ne őt, hanem inkább az FKF Zrt.-t jelentse fel. A sajtótájékoztatón Csárdi Antal, az LMP fővárosi közgyűlési képviselője bejelentette, hogy 2015-ig visszamenőleg az összes fővárosi cég és intézmény összes belső ellenőri jelentést kikérik.

LÁSD MÉG: Milliárdos szemétbizniszbe folyik el a főváros pénze, Tarlós mégsem tett feljelentést

 

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás