A rovat kizárólagos támogatója

A brit meteorológiai szolgálat adatai szerint a délkelet-angliai Kent megye Gravesend városában tegnap délután 34,4 fokot mértek. Ilyen magas szeptemberi maximum-hőmérsékletre 1911 óta nem volt példa Angliában.

Megdőlt egyben az idei eddigi hőmérsékleti rekord is, mivel a nyár egyetlen napján sem volt ilyen hőség egész Nagy-Britanniában. Az előző idei rekordot augusztus 23-án jegyezték fel a kenti Faversham városában, ahol aznap 34,1 fok volt.  A kora őszi brit kánikula a Met Office előrejelzése szerint péntekig tart.

 

A brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) angliai részlege másodfokú hőségriasztást rendelt el. Ezt a riasztási szintet akkor léptetik életbe, ha az előrejelzések szerint a következő napokban a napközbeni átlaghőmérséklet jelentős eséllyel eléri a 30 fokot, az éjszakai pedig a 15 fokot.

Tegnap Londonban is 33 fokos kánikula volt, amelyet különösen a londoni metró 3,5 milliós utazóközönsége szenvedett meg, a 400 kilométeres, 12 fővonalból álló londoni földalatti hálózat jelentős részén ugyanis nincs légkondicionálás. Egyes vonalakon már megjelentek korszerű, légkondicionált szerelvények, de a vonatok nagy többsége még nem ilyen.  A BBC adatai szerint tegnap Londonban hasonló időjárás volt, mint Bangkokban, és melegebb, mint Madridban.
 

Az idei volt a világ legmelegebb nyara

Az idei volt a világ legmelegebb nyara

Globálisan a 2016-os a legmelegebb nyár a feljegyzések kezdete óta, ebben állapodtak meg a héten német meteorológusok Berlinben.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás