A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: hirado.hu

Veszélyben a cápák és kardszárnyú delfinek: hosszú életük során szöveteik megtelnek méreganyagokkal. A szakmában csak POP-nak nevezett „perzisztens szerves szennyezők” veszélyes szerves vegyületek, melyek a természetben akár évtizedekig is fennmaradnak.

Zsírban oldódnak, ezért nem ürülnek ki az állatok szervezetéből, viszont nagy mennyiségben halmozódnak fel a zsírszöveteikben. Egy a Science szaklapban publikált kutatás szerint a táplálkozási piramis magasabb szintjein már komoly gondokat okoznak ezek a méreganyagok.  Az áldozatok éppen a csúcsragadozók; a kardszárnyú delfinek, nagy fehér cápák, jegesmedvék. Többségük az elfogyasztott nagy mennyiségű hallal mérgezi magát, de az emlősök a zsíros anyatejjel már kicsinyeiknek is nagy adagokat adnak át.
 

Orkacsalád Fotó: AFP

Jó példa a poliklorinát-bifenil (PCB) története, melyet 1979-ben tiltottak be az USA-ban, 1981-ben Nagy Britanniában és 1987-ben az Európai Unióban. A hírhedt vegyület mégis megtalálható a tengeri élővilágban, az északi sarktól az Antarktiszig – emelte ki a tanulmány két szerzője, Paul Jepson és Robin Law.

A patológus Jepson hozzátette: a PCB és más hasonló vegyületek gyengítik az állatok immunrendszerét, és rontják a reprodukciós képességet. A kutatók szerint a legrosszabb helyzet a kardszárnyú delfineknél tapasztalható: emlősök, sokáig élnek és rengeteg halat esznek.  Borjaik ráadásul akár két évig is anyatejen élnek, melyből még DDT-is ki lehet mutatni a mai napig.  Az Európa körüli vizekben kevés kardszárnyú delfin maradt, de ezek szaporodása is szinte megállt – jelezte Jepson.

A mérgek nem állnak meg a tengerben.

Finnországban például legfeljebb két, Balti-tengerből kifogott hering elfogyasztását javasolják havonta, húsukban annyira sok a méreganyag.  A szakemberek szerint a problémát a szárazföldön lehetne megoldani.

A vegyszerek, hulladékok szigorúbb kezelésével kellene csökkenteni a tengerbe jutó mennyiséget, ezután lehetne csak azon gondolkodni, mit kezdjünk a tengerben látszólag vég nélkül forgó mérgekkel.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek