A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Orosz és amerikai kutatók szerint akár 9,1 Celsius-fokkal is nőhet a téli hőmérséklet Szibériában, ezzel ötszörösére növelve a lakható területek nagyságát – írja az Independent.

Akár negyedével is csökkenhet a jéggel borított felszín nagysága. Ha ez megtörténne, úgy megnyílna az Uraltól keletre található, ősidők óta jéggel borított terület egy része, bár az olvadás után erősen mocsarassá váló terület alighanem csak a növényvilágnak és rovaroknak lenne a legjobb élőhely – figyelmeztet Vlagyimir Csupmov, az orosz Greenpeace egyik aktivistája.

A kutatócsoportok felmérése két különböző mértékű lehetséges olvadást jósol, melyeket az Éghajlat-változási Kormányközi Testület (IPCC) is jóváhagyott. Ha az üvegházhatású gázok kibocsátása 2020-ban tetőzne, az csak enyhébb, 3.4 Celsius-fokos változást eredményezne, azonban ha folytatódik a károsanyag-kibocsátás növekedése az évszázad végéig, a terület jégtakarója drasztikus olvadásnak indulhat.

Elena Parfenova, a kutatás vezetője szerint az így megnyíló terület fontos lehetne Oroszország amúgy kietlen ázsiai részének mezőgazdaságában, de a térség infrastrukturális fejlesztése nélkül nem lehetne hasznosítani. Bár az ázsiai rész Oroszország teljes területének 77 százalékát teszi ki, lakosságának mégis csak 27 százalékát adja. A legvészjóslóbb kutatási eredmény szerint az ország távolkeleti részének jéggel borított aránya 65-ről 40 százalékra eshet vissza 2080-ig.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek