A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: hvg.hu/zhvg

Egy új tanulmányban arra figyelmeztetnek kutatók: nem csak hőhullámokkal, szárazsággal meg hurrikánokkal jár a változó éghajlat, hanem olyan télre is fel kell készülnünk, amit még eddig nem tapasztaltunk.

Extrém téli időjárási jelenségekre, így például forgószelekre is készüljünk fel, ne csak a nyári időjárás megváltozására – figyelmeztettek kutatók egy, a Science-ben megjelent tanulmányban, amiről a Guardian számolt be. A kutatók szerint bár nem tűnik elsőre logikusnak, hogy a Földünk melegedése hidegebb télhez is vezet, mégis ez lehet a helyzet: erre példaként az idén, Texasban tapasztalt extrém hóviharokat hozták fel.

A kutatáshoz a tudósok az elmúlt 40 év légköri polar vortex, vagyis poláris örvényre vonatkozó megfigyelések adatait elemezték, és olyan jelenségeket is belekalkuláltak már, mint a mostani Ida hurrikán.

A legfőbb gond forrása a tudósok szerint az, hogy a poláris örvény pályája módosult: ez a légköri jelenség az, ami a sarkkör feletti hideg levegőért „felelős”. Ennek a pályája azonban módosult, így egy része Ázsiába és Észak-Amerika keleti oldalát is érinti.

Végeredményben pedig a poláris örvény változása miatt hideg, extrém időjárási jelenségek is előfordulhatnak, mint például forgószelek, és nem csak Észak-Amerikában, hanem máshol is.  A tanulmány fontosságát egyébként abban látják főként, hogy az eredményei segítenek annak, hogy előre láthassák az extrém hideggel járó jelenségeket- írta a zöld HVG.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek