A rovat kizárólagos támogatója

Félelmetes videó bizonyítja, mennyivel károsabb a dohányzás az elektromos cigarettánál. Nemcsak az egyénnek, a környezetnek is a legjobb a nikotin teljes elfelejtése.

Az év vége, a szilveszter általában a nagy ígéretek ideje. Sokan ilyenkor fogadják meg, hogy végleg leteszik a bűzrudat.  Van aki tapasszal, cukorkával, vagy éppen e-cigarettával próbálja leküzdeni a nikotinfüggőséget – több-kevesebb sikerrel. A lényeg az akaraterő. Talán ennek növelésében is segít az a videó, mely egy egyszerű, de annál meggyőzőbb kísérletet dokumentál.

A mirrorra hivatkozva a  24.hu szúrta ki, hogy kampányt indított az angol közegészségügyi hivatal (Public Health England), hogy felhívja figyelmet arra, hogy az elektromos cigaretták sokkal kevésbé ártalmasak a hagyományos dohányzásnál.  A szervezet szerint tarthatatlan, hogy a felmérések szerint a dohányosok 44 százaléka, vagyis majdnem fele hiszi azt, hogy az elektromos cigaretták ugyanannyira egészségkárosítók, mint a dohánytermékek szívása, holott ez nagyon távol áll a valóságtól.

A kutatások szerint, bár az elektromos cigaretta sem kockázatmentes, de legalább 95 százalékkal kevésbé káros a dohányzásnál.

A PHE igyekszik minden dohányost rávenni, hogy ha leszokni nem is tudnak a füstölésről, váltsanak elektromos cigarettára. A szervezet videóra vett egy látványos kísérletet, melyben két orvos, Dr Lion Shahab és Dr Rosemary Leonard azt mutatják be, mennyi káros anyag éri egy dohányos, egy elektromoscigaretta-használó, illetve egy nemdohányzó ember szervezetét egy hónap alatt.
 

A kísérlethez három üvegburát töltöttek meg vattapamacsokkal. Egy szivattyú segítségével az egyik kupacon cigarettafüstöt, a másikon elektromoscigaretta-gőzt, a harmadikon pedig sima levegőt áramoltattak át. A végeredmény megdöbbentő.

Míg a dohányos pamacsok tele vannak undorító mocsokkal, addig az elektromos cigarettás vattákban csak egy kis vízgőz maradt és némi elszíneződés látszik. A harmadik búra alatt pedig, mintha semmi sem történt volna.

Ez a kísérlet jól illusztrálja vizuálisan a dohányzás és az elektromoscigaretta-használat közötti éles különbséget – mondta John Newton professzor, a PHE egészségfejlesztésért felelős igazgatója.
 

A csikkek a leggyakoribb óceáni hulladékok közé tartoznak

A cigaretta nemcsak az egyes emberek egészségét teszi tönkre, hanem a bolygó méretű környezet/műanyag szennyezés egyik okozója is.

A csikkek a leggyakoribb óceáni hulladékok közé tartoznak

Évi kb. 5,5 billió olyan cigarettát gyártanak, amely cellulóz-acetátból készült, műanyag alapú szűrőt tartalmaz. Miután a csikket eldobták, a szűrőknek évtizedekbe telik, mire teljesen lebomlanak – miközben környezetszennyező anyagok szabadulnak fel.

A National Geographic cikke szerint az Ocean Conservancy nevű nonprofit szervezet 1986 óta minden évben átfogó tisztítást végez az Egyesült Államok partjain.
A csoport szerint a cigarettacsikkek a leggyakoribb hulladéktípusok, melyek a helyi tengerpartokon előfordulnak. Sőt, a szűrőkből származó anyagok az állatokban is felhalmozódnak.

Az adatok alapján a tengeri madarak 70 és a tengeri teknősök 30 százalékában mutathatóak ki a veszélyes vegyületek.

Nick Mallos, az Ocean Conservancy munkatársa és a Hulladékmentes Óceánok kampány igazgatója szerint egyelőre nem lehet tudni pontosan, hogy a csikkek milyen következményekkel is járnak. „A végső kérdés az, hogy ezek a mikroműanyagok és egyéb hulladékok milyen hatással vannak az emberi egészségre” – nyilatkozta a szakértő az NBC-nek.
"A cigarettagyártók a 20. század közepén kezdték el használni a csikkekben ma is fellelhető szűrőket,utóbb azonban kiderült, hogy az apró műanyagok nem jelentenek valódi védelmet a káros füsttel szemben. Éppen ezért használatuk inkább csak marketingfogás" – jegyezte meg Thomas Novotny, a San Diego-i Állami Egyetem közegészségüggyel foglalkozó professzora.

Több fronton gyilkol a dohányzás

Több fronton gyilkol a dohányzás

A május 31-i dohányzásmentes világnaphoz időzített tanulmány szerint a dohány termesztése, szárítása, valamint a cigaretta gyártása és elszívása szennyezi a légkört és erdőirtáshoz vezet. Magyarországon a legmagasabb a tüdőrák okozta halálesetek aránya az EU-ban. Mennyire veszélyes az anya dohányzása?

Oleg Chestnov, a WHO egyik igazgatója szerint a jelentéssel arra akartak rámutatni, hogy a dohányzás nem csupán egészségügyi, hanem az egész Földet sújtó problémát jelent. Más növényekhez képest a dohány termesztéséhez több trágyára és rovarirtóra van szükség. Erdőket irtanak ki, hogy termőterülethez jussanak, ám a dohánylevelek kiszárításához szükséges tüzelőt is rengeteg fa kivágásával kell előállítani.

Kapcsolódó anyagok:

A csikkek a leggyakoribb óceáni hulladékok közé tartoznak

Több fronton gyilkol a dohányzás

Az e-cigaretta sötét oldala

Cigaretta és környezetszennyezés

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek