A rovat kizárólagos támogatója
Miközben az Egyesült Államokban a célegyenesbe fordult a szavazatszámlálás, az USA szép csendben kilépett a klímaváltozás fékezésére hivatott Párizsi Egyezményből. Donald Trump ugyan már 2017-ben deklarálta a távozási szándékot, az azonban csak most, a választás másnapján lépett életbe.

A nemzetközi klímavédelmi erőfeszítések elgáncsolását, a szén- és szénhidrogén-alapú energiatermeléshez való visszakanyarodási kísérletét és a Párizsi Egyezmény cserbenhagyását minden bizonnyal Trump történelmi bűnei között fogja számon tartani az utókor. A klímamegállapodás messze nem tökéletes, de egyrészt egyelőre nincs jobb, másrészt önmagában az is hatalmas eredmény, hogy a világ vezetőinek többsége legalább a klímaprobléma alapkérdéseiben közös nevezőre tudott jutni. A bolygó első számú ipari hatalma, amelynek a legnagyobb a felelőssége az éghajlatváltozást okozó folyamatok elindításában és súlyossá tételében, morális megfontolásból sem teheti meg, hogy hátat fordít a földi élet megmentését célzó együttműködésnek.
Ez az eset is rámutat a világ sorsának alakulására mindig is jelentős hatással lévő amerikai elnökválasztás egyik legfontosabb aktuális tétjére. Donald Trumptól ezen a területen semmit sem várhatunk, sőt. Neki ugyanis az „America First” jelmondat („Nekünk Magyarország az első” – ismerős?) pontosan ugyanazt jelenti, mint magyar követőinek, azaz Orbán Viktornak és a Fidesznek: foglalkozzunk önző módon a mával, ne gondoljunk a holnapra, dőljünk kényelmesen hátra és várjuk meg, amíg a történelem legsúlyosabb, az emberi civilizációt közvetlenül fenyegető környezeti válsága magától elmúlik.
Ez azonban nem egyszerűen a klímaválság tagadása, hanem a valóságé: a globális felmelegedés most történik, a jelenben, mindannyiunkat érint, a negatív hatásait naponta tapasztaljuk, és csak súlyosbodni fog, ha nem lépünk fel ellene.
Amerikában klíma-szempontból is a reményt egyértelműen Joe Biden jelenti, a demokraták elnökjelöltje ugyanis már deklarálta, ha győz, visszavezeti Amerikát a klíma-kooperáció résztvevői közé, és az Egyesült Államok is tartani fogja magát a Párizsi Egyezmény előírásaihoz. A zöld ügy szempontjából a legkeményebb kiállást a Green New Dealt meghirdető Bernie Sanders tette, de Joe Biden is számos olyan ígéretet tett a kampányban, amitől egyértelműen azt remélhetjük, hogy Trumppal szemben felgyorsítja az átmenetet a fosszilis energiaforrásoktól a megújuló energiák felé és segíti azt, hogy ez az átmenet társadalmilag igazságosan menjen végbe.
Ha így lesz, az még mindig nem azt jelenti, hogy a világ megmenekült — de esélyt kapunk rá!
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás