A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A feljegyzések kezdete óta először esett eső a Grönlandot tartósan borító jégtakaró csúcsán – közölte az amerikai Nemzeti Hó és Jég Adatközpont (NSIDC).

A CNN szerint a grönlandi jégpajzs legmagasabb, 3216 méteres pontján a csapadék mindeddig hó formájában jelentkezett, augusztus 14-én azonban mintegy kilenc órán át fagypont felett volt a hőmérséklet, ami miatt nagy mennyiségű jég és hó is elolvadt – közölte a boulderi székhelyű kutatóintézet.

Kutatók a klímaváltozással magyarázzák a melegbetöréseket, amelyek egyre gyakoribbak a térségben, a mostani egy évtizeden belül már a harmadik. Műszeres feljegyzések szerint hasonló „hőhullámok” történtek már 1995-ben, 2012-ben és 2019-ben is, ugyanakkor fúrásból nyert jégmintákon végzett vizsgálatok nem utalnak hasonló olvadási eseményekre az 1800-as évek vége és 1995 között.

Idén már kétszer is meleg levegő áramlott a térségbe, július végén is komoly jégolvadást okozott egy dél felől beáramló ciklon.

Nyitókép: egy grönlandi kutató vékony jégdarabot tart, amely akkor keletkezett, amikor eső esett a hó tetejére a grönlandi csúcson.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek