A rovat kizárólagos támogatója

Jönnek a hidegek, így végre van kedvező eredménye a hőszigethatásnak. A következő nyáron majd újra gondot okoz, de addig valamivel magasabb hőmérsékletűek azok a városrészek, ahol ez a hatás érvényesül – ami egyben azt is jelzi neked, hogy ideje a szigetelés állapotát ellenőrizned.

Mi is az a hőszigethatás?

Ez a hatás leginkább a sűrűn beépített, betonozott, aszfaltozott felületekkel bíró utcákban, tereken alakul ki. Ezeken a helyeken szignifikánsan magasabb a hőmérséklet, mint a kevésbé beépített városrészeken, mert a falak, a beton elnyeli a napsugárzás hőjét, és így melegíti a környező levegőt is – még azt követően is, amikor a környék már kezd lehűlni.

Télen a hősziget részben az épületek hőveszteségével függ össze, gyakorlatilag az utcát fűtjük, ha nincs az otthonunk szigetelve. A rosszul szigetelt házfalakon, ablakoknál, de leginkább a tetőkön tűnhet fel: ahol a leesett hó először olvad el, ott nem jó a szigetelés, így ott érdemes megtenni az első lépéseket az energiatakarékosság útján.

Mennyit spórolhatunk a szigeteléssel?

Ez talán a legnagyobb kérdések egyike mostanában. Amit ehhez tudni érdemes, hogy a háztartások energia felhasználásának 70%-át a fűtés teszi ki (2019-es adat), ezért a legjobban éppen az épületek energiahatékonyságának javításával lehet spórolni. Egy lakás utólagos szigetelése és a nyílászárók cseréje átlagosan 30%-ot javít, csökkent az energiafelhasználáson, de a legkevésbé szigetelt házak esetében egy ilyen felújítás akár az 50%-os spórolást is elérheti. Ha e házakat felújítanánk – ehhez elengedhetetlen az állami szerepvállalás – végre nem a rosszul szigetelt házakban élő, minden valószínűség szerint rászorultabb emberek fűtenék, látnák el a hősziget jellegű hatással a várost.

Mi fűti még a belvárost?

Nem feledkezhetünk el a gépjárművekről, melyek motorja menet közben hőt termel. Ráadásul gyakran tapasztaljuk, hogy az utcán parkoló autók járó motorral melegítik az utasukat, közben az utcát is fűtve. Ebben az esetben a légszennyezéshez erősen hozzájárul az autó vezetője, hiszen alapjáraton járatja azt a motort, ami fosszilis energia elégetése közben kormot, szállóport enged a levegőbe, valamint a klímaváltozásért nagyban felelős szén-dioxiddal is terheli a légkört.
Sok ország tiltotta meg az autók motorjának álló helyzetben történő járatását. Ezt Magyarországon a zöld civil szervezetek indokoltnak tartják, és szerencsére vannak önkormányzatok, amik saját hatáskörben táblákkal jelzik, hogy egyes parkolókban tilos a motor járatása. Ugyanakkor bármely szervezet, cég, intézmény megteheti, hogy az ingatlana előtti útszakaszra kihelyez hasonló táblát.

Nyáron ezt fokozza még a parkoló autók fémborítása is (mely 70 Celsius fokra is felmelegedhet, szemben a füves területekkel, mely 25 fokos maradhat) és az egyre szélesebb körben használt légkondicionálók.

A Levegő Munkacsoport és Erzsébetváros önkormányzata elindította közös projektjét (I-CISK), mely során a hőszigethatással leginkább érintett területeket méri fel először a kerületben, és ez a felmérés később kiterjedhet egész Budapestre, a példa alapján pedig más városok is hasznosíthatják a gyakorlatot. A projekt további célja, hogy a felhasználók igényeihez és felfogásához, valamint a helyi lakosok ismereteihez igazított, felhasználóra szabott éghajlati információkat tegyen közzé.

hősziget hatás hőmérőzés montázs Gyarmati Lili építészfórum

 

A légszennyezés és – nyáron – a hőség együttesen különösen károsíthatja az egészséget. Mivel mindkettőért nagyrészt az autók a felelősek, Erzsébetváros Önkormányzata intézkedéseket tervez az autóhasználat visszaszorítása érdekében. Ennek egyik első lépéseként felmérte, hogyan vélekednek a lakók az autókkal kapcsolatos jogokról és kötelezettségekről. Kiderült, hogy a lakosság többsége támogatja az autóforgalom csökkentését, valamint azt, hogy a parkolási díjak is ösztönözzenek arra, hogy kevesebben birtokoljanak autót a kerületben.

A 2022 évi budapesti Közösségi Gyűlés eredményeként kijelenthető, hogy a lakosság nagy többséggel támogatja a közterületi parkolás visszaszorítását az egészségesebb utcák érdekében.

Kapcsolódó cikk: Hogyan védekezzünk a klímaváltozás okozta fokozódó hősziget hatás ellen?

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek