Hirdetés

Egy új tanulmány megállapítása szerint az északi félteke bizonyos részeit előszeretettel érintő szörnyű árvizeket, fagyokat és hőhullámokat erőteljes légköri áramlások okozzák, amelyek újból és újból szélsőséges időjárást sodornak ugyanazokra a helyekre.

Tart a hideg téltől? Akkor kerülje el Észak-Amerikát. Gyűlöli az árvizeket? Maradjon távol Nyugat-Ázsiától. Élvezi a kiadós záport? Akkor az aszály sújtotta Észak-Amerika középső része, Európa és Közép-Ázsia nem önnek való. Ki nem állhatja a forróságot? Vesse el a hőhullámoktól szenvedő Északnyugat-Amerikát és Közép-Ázsiát – ezek a megállapítások szerepelnek a Nature Climate Change folyóirat június 22-én megjelent számában.

A rossz időjárásért felelős légköri áramlatok egy égi folyóhoz hasonlítanak: a felszíntől mintegy 5 km magasságban oda-vissza csapkodnak szerte a féltekén, s a Mississippi folyó széles kanyarulataira hasonlító hatalmas hullámokat vetnek. Az áramlatoknak függőleges nyomást okozó hullámai is vannak, amelyek egy folyómeder vízszintjének emelkedéséhez és süllyedéséhez hasonlítanak; ezek váltják ki a napi időjárás jelentésekben szereplő legmagasabb és legalacsonyabb légnyomás értékeket.
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás