A rovat kizárólagos támogatója

Egy új tanulmány megállapítása szerint az északi félteke bizonyos részeit előszeretettel érintő szörnyű árvizeket, fagyokat és hőhullámokat erőteljes légköri áramlások okozzák, amelyek újból és újból szélsőséges időjárást sodornak ugyanazokra a helyekre.

Tart a hideg téltől? Akkor kerülje el Észak-Amerikát. Gyűlöli az árvizeket? Maradjon távol Nyugat-Ázsiától. Élvezi a kiadós záport? Akkor az aszály sújtotta Észak-Amerika középső része, Európa és Közép-Ázsia nem önnek való. Ki nem állhatja a forróságot? Vesse el a hőhullámoktól szenvedő Északnyugat-Amerikát és Közép-Ázsiát – ezek a megállapítások szerepelnek a Nature Climate Change folyóirat június 22-én megjelent számában.

A rossz időjárásért felelős légköri áramlatok egy égi folyóhoz hasonlítanak: a felszíntől mintegy 5 km magasságban oda-vissza csapkodnak szerte a féltekén, s a Mississippi folyó széles kanyarulataira hasonlító hatalmas hullámokat vetnek. Az áramlatoknak függőleges nyomást okozó hullámai is vannak, amelyek egy folyómeder vízszintjének emelkedéséhez és süllyedéséhez hasonlítanak; ezek váltják ki a napi időjárás jelentésekben szereplő legmagasabb és legalacsonyabb légnyomás értékeket.
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek