A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: hvg.hu/zhvg

Komoly tüzet okozhatnak a kidobott akkumulátorok. Rendkívül tűzveszélyesek, ha megsérülnek, fel is robbanhatnak.

Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy több száz komolakkumy tűzesetet okoznak évente olyan használt akkumulátorok, amiket az emberek a kukába vagy a szelektív hulladékgyűjtőbe dobnak ki – írta a The Guardian az Enviromental Services Association (Esa) adatai alapján.

A háztartási hulladék közé kerülő akkumulátorokat a begyűjtés vagy feldolgozás közben gyakran összezúzzák vagy átszúrják. A lítiumion- és nikkel-fémhibrid akkuk ilyenkor hajlamosak kigyulladni vagy felrobbanni, így a környezetükben lévő tárgyak is lángra kaphatnak. Ebből olyan tűzesetek is kialakulhatnak, amelyekhez nagy erőkkel kell kivonulniuk a tűzoltóknak, és akár emberéletet is veszélyeztethetnek.

Idén csak márciusig legalább 250 tűzeset volt biztosan a lítiumionos, helytelenül kidobott akkumulátorok számlájára írható az Egyesült Királyságban, amelyek hulladéktárolókban és újrahasznosító létesítményekben ütöttek ki.

Lítiumion-akkumulátorok vannak általában a laptopokban, a tabletekben, a mobiltelefonokban, bluetoothszal működő eszközökben, a villanyborotvákban, a fogkefékben és az e-cigarettákban is.

Mivel egyre több van az ilyen akkumulátorokból, a szakértők szerint egyre nagyobb problémát fognak okozni mindaddig, amíg az emberek nem változtatnak a szokásaikon. Éppen ezért nem győzik hangsúlyozni annak fontosságát, hogy az emberek az akkumulátorokat és elektronikai hulladékokat az arra kijelölt gyűjtőkben helyezzék el.

Csak az Egyesült Királyságban évente 22 ezer tonnányi akkumulátort dobnak ki, és az Esa szerint e mennyiségnek csak a 45 százalékát hasznosítják újra megfelelően.
Via zöldHVG.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek