A rovat kizárólagos támogatója

A kutya már az idők kezdetétől fontos társa az embernek. Igazi barát, és akár családtag is tud lenni. Ám azokban a családokban, ahol kisgyerek van, érdemes átgondolni, milyen kutyafajtát is választunk. Ugyanis a túl energikus vagy éppen a félelmi okokból agresszív kutyák veszélyesek lehetnek számukra. Emellett azonban a legfontosabb, hogy szülőként megtanítsuk a gyereket arra, hogy ha kutya van a háznál, néhány szabályt be kell tartani.

Mikor kezdődik a probléma?

A probléma nem abban rejlik, hogy egy kutya nem tudja elviselni a gyerek közelségét, hanem abban, hogy a gyerek nincs megtanítva arra, hogyan közeledjen egy kutya felé. A hangos zaj, a hirtelen mozdulatok félelmet válthatnak ki az állatból, aminek következménye a baleset, melyet persze mindenki szeretne elkerülni.

Emiatt sokan esélyt sem adnak arra, hogy a kutya és a gyerek összebarátkozzon, úgy döntenek, hogy a négylábúnak a legjobb helye a hátsó udvarban van. Ahhoz, hogy itt is jól érezze magát, érdemes egy neki való kutyaházat beszerezni, hogy ne szenvedjen hiányt semmiből. Ehhez látogass el a SINB oldalára!

Azonban a legjobb megoldás az lenne, ha egy életre szóló barátság köttetne. A gyerekek kíváncsiak, szeretik felfedezni a körülöttük lévő világot, és ez alól a kutya sem kivétel. Mindenáron szeretnék megfogdosni azt az édes kis szőrcsomót, még akkor is, ha az egyértelműen a tudtukra adja, hogy ő ebből nem kér. Általában ilyenkor kezdődik a baj.

De gond lehet az is, hogy nagyjából azonos a méretük, és ugyanazok a dolgok érdeklik őket, mint például ugyanaz a játék vagy egy földre hullott finom falat. Ilyenkor probléma lehet az, ha egyszerre nyúlnak érte. Tehát a dolgok hátterében általában az áll, hogy a szülők nem tanítják meg a gyereket a helyes viselkedésre a kutyákkal szemben, és természetesen ennek a kutya issza meg a levét. Ő lesz hibáztatva, aminek gyakori következménye, hogy kiteszik a szűrét. Pedig néhány egyszerű szabállyal sokat tehetünk, hogy ez ne forduljon elő.

Hogyan viselkedjünk a kutya közelében?

Ezt a három dolgot érdemes megtanítani a gyerekeknek, hogy elkerüljük a nem kívánatos baleseteket.

  • Kérj engedélyt!

Bármilyen picinek, aranyosnak és barátságosnak tűnik egy idegen kutya, mindenképp engedélyt kell kérni a gazdájától a simogatásra, hiszen csak ő tudja, hogy reagál erre a kedvenc.

  • Csak nyugodtan!

A kutyák nagy része rosszul reagál a hirtelen mozdulatokra és a nagy zajra, ezért fontos, hogy minél nyugodtabban és csendben közelítsük meg. Ugyanis a zajtól megijedhetnek és támadhatnak.

  • Légy türelmes!

Hagyj egy kis időt a kutyának arra, hogy megszaglásszon, megszokja az illatod és a közelséged. Ugyanis a hirtelen tapizó kezek megijeszthetik, ami szintén agresszivitást válthat ki belőle.

Nagyon fontos, hogy a gyereknek milyen az első közös élménye egy kutyával. Ugyanis ha betartja a fentebb említett szabályokat, az akár egy barátság csodás kezdetét is jelentheti.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás