A rovat kizárólagos támogatója

Június 12-én a Zöld Kör utcai akciónapot tartott Hajdúnánáson a Környezetvédelmi Világnap alkalmából. Hogy a vidéki életmód fenntarthatóbb, mint a városi, azt számszerűen igazolta a debreceni civil szervezet.

A környezetvédők a rendezvényen ingyenes környezeti tanácsadással, ökolábnyom-számítással várták az érdeklődőket. A számított ökolábnyomok átlagértéke 2,5 hektár volt, ami megközelíti a 2,2 hektáros világátlagot és jóval alacsonyabb a 3,7-e magyar átlagnál. Az alacsony érték jól mutatja a településen jellemző vidéki, és egyúttal környezetbarátabb életmódot, ugyanis a legtöbben kerékpárral vagy gyalog közlekednek, sokan maguk termelik meg a szükséges élelmiszereket kiskertjükben. A megkérdezettek többsége tisztában volt a komposztálás jelentőségével (mind a hulladékcsökkentés, mind a műtrágyák felhasználásának elkerülése tekintetében), sőt legtöbben aktívan végzik is, hiszen kertjük lévén van rá lehetőségük és igényük is.

A program részeként a környezetudatos életmód iránt érdeklődők környezetbarát termékeket tekinthettek meg a környezetbarát termékek polcán. Ezek közül népszerűek voltak a mosásra, tisztításra használt termékek (mint pl. növényi szappanok, mosódió, szódabikarbóna, HA-RA termékcsalád), illetve az energiatakarékosságot szolgáló műszaki termékek (mint energiatakarékos izzó, fogyasztásmérő, dinamós zseblámpa).

Ezenkívül a szelektív hulladékgyűjtést és a megújuló energiaforrások felhasználását bemutató szemléletformáló kiállítás színesítette az utcai rendezvényt. Sokan érdeklődéssel szemlélték a helyszínen működtetett laptoptöltő napelemet, hiszen itt a valóságban tekinthették meg, hogyan működik. A napcella laptop és bármilyen 12 volttal működő, csatlakoztatható műszaki eszköz áramellátást biztosítja, s bár ára alapján sokaknak még nem elérhető, alternatívát mutat a hálózati áramtól való függetlenedésre, s a technológia fejlődésével az ára is mérséklődhet.

A Bocskai Filmszínházban délután három órakor Molnár Antal, a Zöld Kör elnökének köszöntőjével nyílt meg az egyesület „Hajdúság természeti értékei” című vándorkiállítása. A pályázók négy kategóriában (tájkép, növény, állat és egyéb) nevezhettek, s az elsődleges szempont a tájegység védett vagy védendő természeti kincseinek bemutatása volt. A pályázat három hajdúváros és Debrecen természetbarát fotósait mozgatta meg. Tizenkilenc pályázó, több mint százhúsz képe közül válogattuk ki a legszebbeket. Az első díjat Kovács Gyula erdei fülesbaglyot ábrázoló képe érdemlte ki, a különdíjat Jalkóczi Miklós Márton Szalmafonás című kép kapta.

A Zöld Kör a Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózatának EGT/Norvég Finanszírozási Mechanizmus által támogatott projektje révén valósul meg. Az NCTA koordinálását az Ökotárs Alapítvány és partnerei végzik.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás