A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A benzotriazol nevű vegyületcsoportot mutatta ki az Északi-tenger vizében a németországi Hamburg melletti Geesthachti Helmholtz Központ Partkutatási Intézet. Az anyag mérgező a vízi élőlényekre.

Benzotriazolokat a korrózió gátlására már néhány éve a repülőgépek jégoldóiba is tesznek, de megtalálhatók mosogatószerekben, fékfolyadékokban és hűtőrendszerekben is.

Hendrik Wolschke, a Partkutatási Intézet kutatója diplomamunkája számára mérte meg az Északi-tenger partközeli részeinek benzotriazol-tartalmát – írja a Die Welt.  A vegyületcsoportot korábban már kimutatták a talajvízben, illetve folyóvizekben. A tengerből eddig nem létezett ilyen adat.
Az eredmények arról tanúskodnak, hogy a benzotriazol koncentrációja a folyóvizekben többszöröse a tengerben mérhetőnek. Míg például a hamburgi kikötőben még 300 nanogramm literenként, az Elba torkolatánál, Cuxhaven-nél már csak 20 nanogramm vegyszer található egy literben.

Elsősorban márciusban jelentkeztek magas értékek az Elbában, ami a jégoldók és fagyállók téli bevetésére enged következtetni. 2010-ben összesen mintegy 80 tonna benzotriazol került az Északi-tengerbe, ennek 75 százaléka a Rajnán keresztül. A második legnagyobb "beszállító" az Elba volt. A tengerbe érve szerencsére jócskán felhígul a vegyszer. A benzotriazolok jól oldódnak vízben, nem nagyon lehet őket megkötni, és biológiai úton nehezen bomlanak le. Az intézet közlése szerint jelenleg nehéz megítélni, milyen kihatása lesz a jelenségnek a környezetre.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás