A rovat kizárólagos támogatója

Farkasfalka támadt egy maroslaki esztenára, összesen negyven juhot pusztított el. Az eset azért megdöbbentő, mert az elmúlt években nem történt ilyen jellegű támadás Maros megyei település közelében.

Bár a juhok egy esztena magas kerítéssel körbevett karámában éjszakáztak az országúttól alig száz méterre, kutyákkal védett területen, ez nem jelentett akadályt a farkasfalkának. A körzeti állatorvos megtette a szükséges intézkedéseket egy esetleges járvány megelőzése érdekében. Az állatokat ugyanis meg kell vizsgálni, hogy nem fertőződtek-e veszettséggel. Ha bebizonyosodik, hogy nem, a tulajdonos eláshatja őket. Ha van biztosítása, megkapja a kártérítést, ha pedig nincs, csak remélheti, hogy ez erdészeti igazgatóság megfizeti a kárát.

Amint arról a kronika.ro beszámolt, az elmúlt év decemberében komoly vitát váltott ki a tavaly júniusban elfogadott vadászati törvény, melynek egyik cikkelye kimondja, a síkságon legeltető juhásznak egy kutyája lehet, míg dombvidéken kettő, hegyvidéken pedig legtöbb három kutya őrizheti a nyájat. A törvénysértésért a jogszabály szerint legtöbb 1500 lejes bírság szabható ki.

A birkapásztorok nem értették, hogy a törvényhozók mégis hogyan képzelik, hogy egy, két vagy három kutya elegendő lesz 5–600 juh őrzésére, főleg olyan területeken, ahol farkas és medve is jár. Másrészt az sem volt világos számukra, hogy mit kell tenni abban az esetben, ha egy juhásznak a megengedettnél több kutyája van.  A vadászati törvényben rögzített szigorításokra a kezdeményezők szerint azért volt szükség, mert a vadásztársaságok rendszeresen panaszkodtak amiatt, hogy a juhászkutyák vadnyulakat és őzeket pusztítanak el. Az indoklásban az is szerepelt, hogy a domb- és hegyvidéken élők és a turisták már félnek az erdőbe járni az életveszélyes ebek miatt.

A juhászok tiltakozását követően a kormány végül úgy döntött, hogy felfüggeszti a vadászati törvény sokat vitatott cikkelyének az alkalmazását- írta a kronika.ro.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás