A rovat kizárólagos támogatója

A bükki farkasok jelenlétéről és szaporodásáról már az elmúlt években is születtek beszámolók, a kölykökről azonban most először készült videófelvétel.

 A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága honlapján közölt egy hosszabb anyagot arról, hogy állandósult a farkasok jelenléte a bükki erdőkben. "A bükki farkasok jelenlétéről és szaporodásukról már az elmúlt néhány évben is beszámolhattunk. Nagy örömünkre szolgál, hogy a bükki farkasok idén is sikeresen nevelnek egy legalább öt kölyökből álló almot. Ez alkalommal a szaporodás tényét a farkaskölykökről készült felvételekkel is sikerült igazolni: a bükki farkascsalád aktivitását kameracsapdák segítségével figyeljük és dokumentáljuk az általuk leggyakrabban használt útvonalakon" – írják a BNPI weboldalán

A nemzeti park munkatársai azt is megfigyelték, hogy az egyik nőstény kölyköknek adott életet, júliusban már látták is a a játszadozó kicsiket a szüleik által használt csapásokon. A kölykökkel már kirándulók is találkoztak, a nemzeti park munkatársai pedig fotókat és videókat is készítettek róluk. "A kölykök a nyár folyamán egyre magabiztossá váltak, egyre messzebb merészkednek a biztonságot nyújtó kotoréktól. A fiatal kölykök védelme érdekében kollégáink rendszeresen jelen voltak és vannak a területen. A nyári hőség idején a közeli pocsolyák vízzel való feltöltésével is segítették farkascsalád életét. Néhány alkalommal az óvatlan fiatal farkasokat is sikerült megpillantaniuk" – közölte a nemzeti park igazgatósága.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága külön felhívja a figyelmet arra, hogy a farkas fokozottan védett állat, elejtése bűncselekmény. Felidézik azt a közelmúltban történt esetet, amikor Nógrád megyében egy barna medve is az illegális vadászati tevékenység áldozatává vált, de lőttek már ki farkast is hasonló módon. Bár az illegális vadászati tevékenység során az elpusztított védett fajok egyedeit, nemzeti kincseinket a természetvédelmi bírság és a büntetőjogi felelősségre vonás nem adja vissza, meg kell jegyezni, hogy ez az üldözendő tevékenység nem csak a természetvédelmi szempontok alapján káros. A huzamosabb ideje jelenlévő nagyragadozó a vadászható vadfajok értékét, ezáltal az érintett vadászterület értékét is növeli.

A farkas az Európai Unióban Natura 2000 jelölőfaj, Magyarországon fokozottan védett. Jelenléte az élőhely természetességének fokmérője és egyúttal jelentősen hozzájárul a biodiverzitás helyi növekedéséhez.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek