A rovat kizárólagos támogatója

Előre megszervezett látszat-bemutató előadásokon nem kívánunk részt venni, ilyet már láttunk, ezek mind csak látszat-intézkedések a civil társadalommal való látszat-együttműködésre. Mennyi, és milyen fát éget Pécsen a PannonPower? Továbbra is választ várnak a zöldek.

CIVILEK SAJTÓKÖZLEMÉNYE

Mi, pécsi és környékbeli polgárok továbbra is VALÓDI CIVIL KONTROLLT akarunk!
Az Aarchusi egyezményben foglaltak szerint a közérdekű információ és a leírtaknak megfelelően biztosít lehetőséget a PannonPower területére beérkező fa minőségi, mennyiségi és származási helyének szúrópróbaszerű független, szakértővel való ellenőrzésére.
A „tüzelőanyag útját a portától egészen a kazánig” már számtalanszor végigkísértük. Végre meg szeretnénk ismerni a” farönkök útját az erdőtől az erőműig”. A kérdéseinket 2009. május 19. óta folyamatosan, több levélben feltettük.

Azóta is várjuk a választ:
– Mennyi és milyen minőségű fa kerül ténylegesen eltüzelésre évente.
– Az Önök beszállítási adatbázisa szerint naponta?
– Honnan származnak a faszállítmányok?

Dr. Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetvédelemért felelős államtitkára, 2010. szeptember 6-ai levele szerint a „tűzifa nagy erőműben történő elégetését gazdasági, környezetvédelmi és természetvédelmi szempontok alapján nem tekintjük zöld energiának.” Kérjük, ne tévesszék meg a lakosságot, a PannonPower által előállított energiát inkább nevezik a környékbeliek FEKETE ENERGIÁNAK!

A Civilek a Mecsekért Mozgalom az elmúlt évek során számtalan bejelentést kapott, miszerint a Mecsekből valamint Baranya, Tolna és Somogy megye tarvágásokkal irtott erdeiből hatalmas teherautókkal, teli vagonokkal viszik óránként a 30-40 cm-es átmérőjű tölgy és egyéb rönkfákat a PannonPower tűzifa égetésű kazánjába. Jelenleg évi állítólag 450 000 tonna famennyiséget égetnek el.
Abszurd megoldás az, hogy az éltető fákat 25-30%-os hatásfokkal elégetve – azaz minden 4 fából 3 hiába füstöl el a levegőben! – elsődlegesen villamos energiát állítanak elő, – a PTE biomassza csoport tudósai szerint a kecsegtető 6 milliárd Ft évi nyereség érdekébe,- s csak másodlagosan biztosítják a távhőt, ami melléktermék, mely akkor is keletkezik, ha el tudják adni és akkor is, ha nem. A hőerőművek ne zsarolják a magyar lakosságot, hogy extraprofitjuk érdekében mi ellentmondás nélkül dobjuk oda erdeinket!

Léteznek alternatív, decentralizált megoldások. Cél, hogy megvédjük természetes élőhelyeinket, s cél az is, hogy hosszútávon megoldjuk a fűtést, de nem a Mecsek és egész Dél-Magyarország erdeinek tarvágásával. Ha nem lesz szalma az új kazánba, akkor évi közel 1 000 000 tonna energianövényt, faaprítékot „zabálnának” fel a hőerőmű 50MW-os és 35 MW-os kohói. Vajon hány évig lesz elég életterünk a „biomassza”?

Eljött idő, amikor a gyorsuló klímaváltozás miatt a Földgolyón minden egyes fa kivágását nagyon meg kell gondolni, mert magunk alatt vágjuk a…! A pécsi lakosok a levegőszennyezettség egészségügyi határértékének küszöbén élnek!
Korunk emberének és a jövő generációinak életminősége miatt fontos az oxigént adó és széndioxidot elnyelő, a talajt megkötő, a kirándulásokon lelket gazdagító erdők védelme.

Fenntartható, környezetbarát megoldást akarunk!

Pécs, 2012. február 27.

Dr. Vicze Csilla szóvivő Civilek a Mecsekért Mozgalom
Dr. Herbert Tamás szóvivő Civilek a Zengőért Mozgalom
Vogronics Renáta Patacsi Művelődési Egyesület
Lantos Tamás Ormánság Alapítvány
Pálfai László Dráva Alapítvány
Berényi Zoltán Vasasért Egyesület

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás