Hirdetés

A Borsodi Hőerőmű amerikai tulajdonosa, az AES 2003-tól be kívánja indítani – tízmillió dollár körüli költséggel – fatüzelésűre átállított erőművét. Amennyiben ezen a héten megkapják a szükséges engedélyeket, a meglévő erőmű talán még áprilisban vegyes – fa- és széntüzelésű -, üzemmódra állhat át.

A tervek szerint a jövő év elején indítják be azt a kezdetben 30 megawatt – a későbbiekben ennek két-háromszorosára növelhető – áramtermelő kapacitású kazincbarcikai erőművet, amely szén helyett már csak fát használ fel tüzelőanyagként. Eleinte a környéken lévő két erdőgazdaságtól vásárol fát az AES Borsodi Energetikai Kft. tudtuk meg Ávéd István projektigazgatótól. A későbbiekben a cég támogatni akarja az “energiaerdők” telepítését is. Ávéd elmondta, hogy kezdetben egy, majd fokozatosan három kondenzációs turbinát állítanának munkába.
A beruházási költséget ma tízmillió dollár körüli összegre becsülik. Ennek 70 százalékát hitelből kívánja beszerezni a tulajdonos; körülbelül egy hónap múlva kérnek ajánlatot a hazai bankoktól. A költségek mintegy 10 százalékát maga a borsodi cég állja, 10-20 százalékát pedig a kiotói megállapodásnak köszönhetően létrejött Joint Implementation közvetítésével kapják. A környezetszennyező barnaszén helyett megújuló energiahordozót felhasználó erőmű Kelet-Közép-Európa legnagyobb hasonló jellegű létesítménye lesz, s ha teljes kapacitását tekintjük, a kontinens egészén sem található ennél lényegesen nagyobb. Jelenleg a környéken 18 százalékos a munkanélküliség, úgyhogy az erőmű csaknem 200 fős létszámának megtartása ugyancsak fontos a térség számára. Amennyiben a Borsodi Hőerőmű megkapja az energiahivatali engedélyt, akkor néhány héten belül a meglévő, s már kisebb módosításokkal vegyes tüzelésűvé átalakított erőmű is termelhet villamos energiát, ezzel kímélve a környezetet a kén-dioxid-szennyezéstől és az üvegházhatást okozó szén-dioxid-kibocsátástól.
Regős Zoltán

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás