A rovat kizárólagos támogatója

1971-ben ezen a napon írta alá a 18 alapító tagország az iráni Ramsarban az egyik legrégebbi természetvédelmi nemzetközi megállapodást, amely Ramsar-i egyezmény néven vált ismertté. Több mint 20 milliárd forintból 40 ezer hektárnyi vizes élőhely újult meg.

A XX. század második felében a vizes területek átalakításának, pusztulásának felgyorsuló üteme nemzetközi összefogást sürgetett. Az 1971-ben az indiai Ramsar városában aláírt egyezmény 1975. december 21-én lépett érvénybe „Egyezmény a nemzetközi jelentőségű vadvizekről, különös tekintettel a vízimadarak élőhelyeire” néven. Az egyezmény ekkor még csak a vízimadarak védelméről szólt, de mára már nemcsak a fajokat védi, hanem a komplett ökoszisztémát.

49 éves története során az egyik legdinamikusabban fejlődő egyezménynek bizonyult, és testületei fokozatosan kiszélesítették tevékenységi köreiket. Hazánk hamar felismerte jelentőségét és még 1979-ben csatlakozott. A jelenleg 171 aláíró ország és számos nemzetközi partnerszervezet (BirdLife International, WWF és az IUCN), valamint a más egyezményekkel kiépített kapcsolatrendszer a szerződő felek konferenciáját feljogosítja, hogy a vizes területek, valamint a vízi ökoszisztémák megőrzése érdekében globális szinten lépjen fel. A ramsari listán 243 410 hektár kiterjedésben  a Kárpát-medence összes jellemző vizes élőhelye megtalálható.

Az egyezménnyel eredetileg a rohamosan csökkenő vízimadár-állományoknak kívántak védelmet biztosítani, a tapasztalatok azonban hamar rávilágítottak arra a tényre, hogy az élőhelyek védelme önmagában nem elegendő – azt az ökológiai rendszert kell megőrizni, amely képes az ott előforduló fajok eltartására. A csatlakozó országoknak elsősorban azt kell vállalniuk, hogy folyamatosan monitorozzák a területet és biztosítják az ott meglévő ökoszisztéma tartós fennmaradását. Szintén fontos kritérium, hogy az adott ország szabályainak megfelelve természetvédelmi oltalom alá helyezzék az egyezmény alá vont területeket.

Az egyezmény 29 magyarországi területet nevesít, ebből hat a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság működési területén található.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság működési területén található, a Ramsari Egyezmény hatálya alá tartozó, nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek:

– Mártély (a térképen 4-es)

– Felső-Kiskunsági szikes tavak (a térképen 5-ös)

– Pusztaszer (a térképen 6-os)

– Izsáki Kolon-tó (a térképen 19-es)

– Csongrád–Bokrosi Sós-tó (a térképen 23-as)

– Felső-Kiskunsági szikes puszták (a térképen 24-es)


Több mint 20 milliárd forintból 40 ezer hektárnyi vizes élőhely újult meg

A 2014-2020-as uniós ciklusban több mint 20 milliárd forintból – 34 projekt keretében – 40 ezer hektárnyi vizes élőhely rekonstrukcióját végezték a nemzeti park igazgatóságok és az állami természetvédelem Magyarországon – jelentette ki az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára Ócsán, a Vizes Élőhelyek Világnapja alkalmából tartott rendezvényen.

Rácz András hozzátette: a tárca célja, hogy a következő, 2027-ig tartó uniós költségvetési ciklusban 37 milliárdnyi fejlesztés valósulhasson meg összesen 60 ezer hektár területű vizes élőhelyen. A világnap idei témája a biodiverzitás, az államtitkár ezzel kapcsolatban kifejtette: az Agrárminisztérium kiemelt figyelmet fordít a biológiai sokszínűség megőrzésére, a klímaváltozás elleni küzdelemre, ezért is indította el a tárca többek között az országfásítási programját, amelynek célja, hogy Magyarország erdőterületeinek arányát 21 százalékról 24 százalékra emelje.

Az államtitkár kiemelte, hogy a légköri szén-dioxid megkötésében az erdők mellett a gyepeknek és a vizes élőhelyeknek is óriási szerepük van. A vizes élőhelyek ellensúlyozzák az árvizek, az aszály és az időjárási szélsőségek okozta problémákat. Rácz András emlékeztetett arra, hogy 2020-ban lejár a nemzetközi, az uniós és a magyar biodiverzitási stratégia is, ezután összegzik az elvégzett munkát, és meghatározzák a további célokat. (MTI/AM Sajtóiroda)

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek