A rovat kizárólagos támogatója

Az élet nem havas torta: a jegesmedvék élete az északi-sarki jégpáncéltól függ, azonban a jégtakaró egyre csökken – főként a globális felmelegedés következtében. Nem csoda hát, hogy a jegesmedve az éghajlatváltozás elleni küzdelem jelképévé vált.

Ezért is nagyon fontos, hogy ne csak ma, hanem minden nap észben tartsuk környezetünk megóvásának fontosságát. A hófehér bundájú jegesmaci első ránézésre bájos állat, aki mókás ó-lábával, szőrös talpával csámpázik a végtelen hómezőn. A látszat azonban csal; a pihe-puha szőrű mackó, szinte mesébe illő külseje veszedelmes ragadozót takar.

 Ismerjük meg a világ legnagyobb szárazföldi ragadozóját!

Testfelépítése tökéletesen alkalmazkodott a hófödte tundrán való élethez. Enyhén ívelt lábával, öles lépteivel hatalmas távolságokat képes megtenni s a medvék között egyedülálló módon rendelkező talpszőrzetének köszönhetően – mely hőszigetelésen kívül egyfajta csúszásgátlóként is szolgál – biztonságos a mozgása a jégen is.

Az Északi-sarkkör vidékén él, az állandó fagy és jég birodalmában érzi magát otthon, ahol a térség valóságos embléma állatává vált.
A magányos életmódot folytató állat a természetben kizárólag húson él, ami nem meglepő, hisz a zord északi sark jégmezői nem igazán bővelkednek növényekben. Igazi kalandor, kitűnően úszik és búvárkodik. Nyitott szemmel és zárt orrlyukakkal merül a víz alá s akár 2 percig is kibírja levegővétel nélkül.

Az országban jelenleg csak a Nyíregyházi Állatparkban látható jegesmedve. Zora – aki az Európai Fajmegőrzés keretében került a SóstóZoo-ba – gyakran bemutatja úszótudományát üvegfalú medencéjében, a látogatók legnagyobb örömére.
Bár sarkköri élőhelyén fő táplálékát a fókafajok alkotják, a parkban természetesen megváltozott az étrendje; a csirkehús s hal mellett helyet kaptak a zöldség- és gyümölcsfélék is.

Bár a fajnak nincs természetes ellensége s remekül alkalmazkodott a zord körülményekhez, egyedszáma napról napra csökken. Élőhelyét veszély fenyegeti; a globális felmelegedés miatt az Északi-sark jege folyamatosan olvad, így egyre szűkül a természetes élettere, és rohamosan csökken a természetes táplálékbázisa is, ráadásul, mivel csúcsragadozó, a táplálékláncban felhalmozódó szennyező- és mérgezőanyagok is populációi számának csökkenését eredményezik. Jelenleg 20–25 000 egyed él belőle a szabad természetben, ezért az IUCN (Természetvédelmi Világszövetség) a sebezhető kategóriába sorolta.

A sarkvidék vándorainak száma napról napra csökken – elsősorban a klímaváltozás miatt –, ezért is nagyon fontos, hogy ne csak ma, hanem mindennap észben tartsuk környezetünk megóvásának fontosságát- írtaRévészné Petró Zsuzsa a Nyíregyházi Állatpark osztályvezető–szóvivője

Ha szeretnéd Te is támogatni őket, látogass el a WWF weboldalára , ahol virtuálisan örökbe fogadhatsz egy jegesmedvét.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás