A rovat kizárólagos támogatója

A fecskék védelmében léptek fel Greenpeace-aktivisták Udvaros Dorottyával a Fertő tónál. Az akció során a félrevezetően „madárvédő hálóknak” nevezett műanyag rácsozatot szedték le a még megmaradt, cölöpökön álló házak aljáról, amelyet a Fertő tavi gigaberuházást végző cég emberei szereltek fel, hogy így akadályozzák meg a fecskék fészkelését.

A fecskék védett állatok, és az emberi tevékenység miatt számuk olyan sokkolóan lecsökkent, hogy becslések szerint 5 éven belül eltűnhetnek Magyarországról. A Fertő tó védelmében nagyszabású összefogás indult, a helyi civilek petícióját eddig mintegy tizenkétezren írták alá, annak német nyelvű változatát pedig több mint hatezren a tó osztrák oldaláról. A Greenpeace a luxusberuházás azonnali leállítását és közös természeti értékeink védelmét követeli a kormánytól.

Greenpeace-aktivisták a fecskék fészkelését megakadályozni hivatott fekete hálókat távolítottak el a még el nem bontott Fertő tavi cölöpházakról. Az aktivisták a hálókat a helyszínen hagyták. A hálókat a Fertő tavi megaberuházást vezető Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. helyezte ki néhány hete. A fecskék ugyanis épp költési időszakban vannak, és ha sikerülne költeniük a házakon, akkor ezeket a fiókák kirepüléséig nem lehetne lebontani.
Az itt élő és fészkelő füsti fecske és molnárfecske védett, természetvédelmi értékük 50 000 forint, így egyetlen 3-5 tojásos, vagy már fiókás fészek leverése is bűncselekménynek minősül (100 000 Ft feletti természetvédelmi értéktől), és akár negyedmillió forint kártérítést is vonhat maga után.

A helyiek szerint több ezer fecskefészek volt itt az elmúlt években, ezek zömét a többi cölöpház lebontásával már elpuszították. Ezért mindent meg kell tennünk azért, hogy legalább a megmaradt fészkelőhelyeket megmentsük az itt élő fecskék számára. Nem vehetjük el az otthonukat, amiért több mint 8000 kilométert röpültek haza.” – nyilatkozta Udvaros Dorottya színésznő a helyszínen.
„A fecske, amely annyira fontos része a magyar léleknek, akár öt éven belül eltűnhet a hazánkból – ezt egyszerűen nem engedhetjük meg. Felfoghatatlan és mélyen erkölcstelen, hogy egy ilyen természetpusztító ötletet nemhogy megakadályozni nem próbál az állam, de ő maga az elkövető. Hiszen nem elég, hogy ez a luxusberuházás számos törvényt és nemzetközi egyezményt sért, mindez ráadásul közpénzből történik.” – mondta Rodics Katalin, a Greenpeace Magyarország szakértője.

Ez a széles nádassal körülvett természetes tószakasz a korábbi cölöpházakkal ideális élő- és fészkelőhelye volt a fecskéknek, hiszen a parti iszap tökéletes fészeképítő anyagot, a védett területen lévő sok repülő rovar bőséges táplálékot, a cölöpházak alja pedig biztonságos fészkelőhelyet biztosított számukra, amit a ragadozók nem tudtak a víz miatt megközelíteni.

Fertő tó fecskementő Greenpeace akció 2021 06 10. Rodics Katalin, Udvaros Dorottya kép. Járdány Bence Greenpeace

Nem véletlen, hogy a Fertő tó többszörös védelem alatt álló terület. Nemzeti park, Natura 2000 terület, a vízi madarak és a vizes élőhelyek védelmére létrehozott ún. Ramsari Egyezmény is felvette a különlegesen értékes vizes élőhelyek listájára, és UNESCO Világörökség terület is. Hogy milyen kiemelt értéket képvisel világörökségi szempontból, azt az is alátámasztja, hogy Európának és Észak-Amerikának összesen csak 11 olyan területe nyert felvételt a világörökségi listára, ahol a kulturális és természeti értékeket együttesen vizsgálták és ezek tökéletes összhangját kívánták globális értékként megvédeni ezzel a címmel. A Fertő tó ezen 11 terület közül az egyik.

A beruházás számos hazai jogszabályt és Magyarország nemzetközi kötelezettségvállalásait is sérti, ezek között:

  • Magyarország Alaptörvényét;
  • a természet védelméről szóló törvényt;
  • a Natura 2000 területekről szóló kormányrendeletet;
  • a vizes élőhelyek védelméről szóló kormányrendeletet;
  • Magyarországnak a nemzetközi jelentőségű vizes területekről, különösen, mint a vízimadarak élőhelyéről szóló Ramsari Egyezményben vállalt és törvényben rögzített kötelezettségvállalásait.

A 60 hektáros megalomán beruházás keretében épülne 100 szobás, 4 csillagos szálloda és 26 luxusapartmanház közvetlenül a víz partjára, 880 gépjárművet befogadó parkoló, többszintes látogatóközpont, fedett sportkomplexum több teniszpályával és műfüves futballpályával, valamint 850 vitorlás és 400 evezős csónak befogadását biztosító kikötő. A beruházás így mintegy 60 hektárnyi területet venne el a Fertő tó nádasából, partjából és medréből, nagyrészt olyan beépítésekkel, amelyek a kikötők kivételével a parttól néhány kilométerrel távolabb is megvalósíthatóak lennének – kisebb léptékben, a természettel összhangban.

Fertő tó fecskementő Greenpeace akció 2021 06 10. Rodics Katalin, Udvaros Dorottya kép. Járdány Bence Greenpeace

A Greenpeace Magyarország tovább folytatja a küzdelmet a helyi civilekkel közösen a Fertő tó megmentéséért. A helyi civilek által indított petíciót eddig mintegy tizenkétezren írták alá, míg annak német nyelvű változatát több mint hatezren. A kezdeményezők további aláírók csatlakozását várják, június 18-ra pedig tüntetést szervez a Fertő tó védelmében a Fridays for Future Magyarország, a Fertő tó barátai és a Nagy Tavak Koalíció.

Országos összefogás a Fertő tó védelméért – mi történt eddig?

A Fertő tó védelmében országos civil összefogás szerveződik, melynek résztvevői hónapok óta azon dolgoznak, hogy megóvják a Fertő tó páratlan természeti értékeit a tervezett beruházástól.

2020. szeptember 26.
 – Több mint 70 természet- és környezetvédelmi szervezet közös nyilatkozatot adott ki a magyarországi nagy tavak védelme érdekében.

2021. április 26.
 – Nagy Tavak védelméről szóló országgyűlési határozati javaslatot nyújtottak be ellenzéki politikusok. A tervezetet május 27-én az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának fideszes többsége vita és indoklás nélkül leszavazta.

2021. április 28.
 – A Greenpeace pert indított a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal azon közigazgatási határozatának hatályon kívül helyezéséért, amelyben módosította a Fertő tó partján indított beruházás engedélyét, ezzel hozzájárulva a további természetpusztításhoz.

2021. május 22. 
– A biológiai sokféleség világnapja alkalmából az ország négy nagy tavánál, a Fertő tónál, a Balatonnál, a Velencei-tónál és a tatai Öreg-tónál demonstráltak a helyi civilek a természetromboló nagyberuházások ellen. A demonstrációhoz Udvaros Dorottya, Földes Eszter, és Für Anikó is csatlakoztak.

2021. június 3. – A Greenpeace Magyarország a Ramsari Egyezmény Magyar Nemzeti Bizottságához fordult, arra kérve a testületet: vizsgálja felül korábbi, a Fertő tavi beruházással kapcsolatos döntését 2021. június 8-án tartandó következő ülésén. Mára ugyanis nyilvánvalóvá vált, hogy a beruházás nem egyeztethető össze a Ramsari Egyezményben megfogalmazott bölcs hasznosítás elvével és korábbi véleményükkel ellentétben igenis súlyosan károsítaná az adott élőhelyet.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás