Hirdetés
greenfo/MTI

A Tisza-tó ökológiai értékeinek megőrzése érdekében átfogó rendezési programot fogadott el a kormány – közölte a Kormányszóvivői Iroda. A program célja a Tisza-tó vízrendszerének minőségi és mennyiségi javítása, az ökológiai állapot fenntartása, a vizes élőhelyek rekonstrukciója, valamint az ár- és belvízi biztonság megőrzése.

A Tisza-tó létrejötte óta legátfogóbb és legnagyobb volumenű fejlesztésére kerül sor az elkövetkező években a kormány szerdai döntése nyomán; a 6,7 milliárdos beruházás öt megyére terjed ki, és 1,2 millió embert érint. A fejlesztés a 124 négyzetkilométer vízfelületű mesterséges tározó mellett érinti a Tisza-tó vízpótlását, áramlást segítő rendszereit, így a Keleti- és a Nagykunsági Főcsatornát, valamint két folyót, a Hármas-Köröst és a Hortobágy-Berettyót.
A  Környezet és Energia Operatív Program keretében 2012 és 2014 között megvalósuló projekt 6,7 milliárd forintos költségéből 5,7 milliárd forintot az Európai Unió biztosít, míg a fennmaradó 1 milliárd forintot elsősorban hazai költségvetési forrásokból teremtik elő.
Az elmúlt években a Tisza-tavat és környékét elhanyagolták, emiatt több helyen megindult a feliszapolódás, gondok jelentkeztek a vízutánpótlással és a vízminőséggel, valamint megnőtt az ár- és belvízveszély.  Több turisztikai fejlesztés is elmaradt, ami nagyban hozzájárult a helyi lakosság életminőségének romlásához  – közölte Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkártegnap Abádszalókon, az európai uniós támogatást élvező projektről tartott sajtótájékoztatón.

Tisza-tavi útjelzők a nádasbanTisza-tavi útjelzők a nádasban

A korszerűsítési és karbantartási munkák során többek között 108 hektárnyi meder kotrását végzik el és 600 ezer köbméter iszapot távolítanak el. A projekt több száz munkanélküli embernek biztosít majd munkalehetőséget, főként a Start munkaprogram égisze alatt.
A projekttől a természeti környezet rendbe tételén kívül egy kedvező társadalmi hatást is vár a kormány, amely reményei szerint a térség turizmusának fellendülését hozza magával – húzta alá Varga Mihály, aki az Abádszalókot is magába foglaló nagykunsági térség fideszes országgyűlési képviselője. Kérdésre válaszolva közölte, hogy a műszaki tervezés még az idén elkezdődik, erre 44 millió forintot különítettek el. A tényleges munka 2012-ben kezdődik a térség három vízügyi igazgatósága által létrehozandó konzorcium irányításával.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás