Hirdetés

Október eleje óta többször is megfigyeltek két fekete sast a Biharugrai-halastavaknál. Magyarországon ez a madár rendkívül ritkán jelenik meg, legfeljebb 8-10 példány tölti itt a hideg hónapokat.

A fekete sas költőhelye Lengyelország keleti felétől a Csendes-óceánig terjed, kedveli a vizes élőhelyeket. A telet főként a Nílus mentén, Kis-Ázsiában valamint India és Kína déli részén tölti. Hazánk a telelőterület észak-nyugati peremén helyezkedik el, éppen ezért általában csak 1-2 példányt láthatunk a Fertő-tó környékén, a Kis-Balatonnál, a Biharugrai-halastavaknál, a Hortobágyon és Lakitelek-Tőserdőn.

A Biharugrai-halastavak környékén az 1990-es évek végétől kezdve minden évben általában egyetlen fekete sas telel át. Idén október elején azonban két immatur (nem ivarérett) példány jelent meg a térségben. Ugyanebben az időszakban az ország több pontján (a fentebb említett helyeken) is feltűnt néhány fekete sas. A két madarat azóta többször is megfigyelték a Körös-Maros Nemzeti Park szakemberei, így jó esély van arra, hogy a telet is nálunk töltik. Legtöbbször az Ugrai réten és a halastavak környékén látjuk őket, gyakran a rétisasok társaságában. Nem véletlenül, ugyanis szívesen fogyasztják a rétisasok által hátrahagyott táplálékmaradványokat (dögöket, haltetemeket). Az éjszakákat a halastavak közti erdőfoltokban töltik. A többi madártól eltérően nem a fakoronák középső részét vagy csúcsát választják, hanem a fák alsó harmadában tartózkodnak, ezért is nehezebb észrevenni őket.

Érdekesség, hogy az ivarérett fekete sasok nevük ellenére inkább sötétbarna színűek, csak a fiatal példányok feketék. Ami a méretüket illeti, a rétisasnál kisebbek, de az egerészölyvnél nagyobbak. Magyarországon a fekete sas védett madár, természetvédelmi értéke 500 ezer forint.

 

Kapcsolódó anyagok:

A XII. Országos Sasleltár eredményei

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás