Hirdetés

Felbukkantak a boltokban az első olyan palackok, amiket már az automatákban lehet visszaváltani. A visszaváltásból származó pénzt bankszámlára még nem lehet utaltatni, a vevők levásárolható kuponként kapják meg.

Március 1-től országszerte minden Aldiban elérhetők az első visszaváltási díjas termékek. Az érintett sajátmárkás üdítőitalok címkéjén már megtalálható a visszaváltási díjra vonatkozó logó, valamint a díj mértéke, amelynek összege a kasszánál automatikusan hozzáadódik a termék árához. A visszaválthatóságot a polcokon kihelyezett ártáblán külön is jelölik.

A vásárló a palackonként 50 forintos visszaváltási díjat a kiállítás helyén levásárolható kuponként kapja meg. A levásárlás mellett jótékony célra is felajánlható az összeg, a bankszámlára történő azonnali átutalás pedig – a MoHu tájékoztatása szerint – várhatóan áprilistól lesz elérhető.

A Mol (35 évre megkapott) hulladékkoncessziós cége, a MoHu által üzemeltetett visszaváltási rendszer papíron év elején indult, a visszaváltóautomaták meg is jelentek a boltokban. Ezek azonban csak a visszaváltható csomagolásokkal (palackokkal, dobozokkal stb.) használható, amelyek csak fokozatosan fognak elterjedni. A jogszabályilag meghatározott türelmi időszak június végéig tart.

A csomagolásvisszaváltó automatába csak az dobható be, ami után már fizetett visszaváltási díjat a vásárló, más palack, doboz nem. A visszaváltó berendezésekbe olyan palackot bedobni, amely nem felel meg a követelményeknek, a beüzemelést követően is károkat okozhat – figyelmeztetett már január elején közleményében az Országos Kereskedelmi Szövetség.

Ezt a jelölés figyelje, és ne tapossa össze az üres palackot, mert azt nem veszi vissza az automata!

A szervezet azért látta szükségét annak, hogy figyelmeztető közleményt adjon ki, mert miután hivatalosan január 1-jével elindult csomagolásvisszaváltási rendszer, sokan megpróbáltak üvegeket, dobozokat bedobni az automatákba. Több híradás is megjelent arról, hogy az eszközök nem működnek, a bedobott italcsomagolások ellenében pedig esetenként nem használható utalványokat adnak ki.

Kapcsolódó anyagok:

Rosszabb a hulladék helyzet, mint a Mol-Mohu koncesszió előtt. 2030-ra sem fogjuk elérni a 2025-ös célokat

A MOL-MOHU letarolta a roncsautópiacot is

90 % fölé emelkedhet az egyszer használatos ital palackok visszagyűjtési aránya

Az egyszer használt, majd kukába dobott PET-palackok ideje lejárt

Csúszik a bevezetése, bár a vevők nagy része visszaváltaná a palackokat

Hulladékmutyi: törvénybe iktatták, hogy a Molnak nem kell engedély a hulladékbizniszhez

Lezüllött a hazai hulladékgazdálkodás, a MOHU rendszer tragikus, kiszámíthatatlan – az adatok kiábrándítóak

MOL MOHU hulladékkoncesszió: összeomló informatikai rendszer, megakadó anyagáram

Európa legdrágább hulladékkezelési rendszere Orbán MOHU-Molja

Az orbáni hulladékmutyi uniós jogot sérthet

Orbánék a rezsicsökkentést fizettetik ki velünk az emelt árú új hulladékos teherrel

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás