A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: 444.hu

A globális átlaghőmérséklet 2015-ben emelkedett először 1 Celsius-fokkal az iparosodás előtti szint fölé. Soha nem volt még ekkora esélye annak, hogy túllépjük a 1,5 fokos felmelegedési határértéket a következő öt évben.

A BBC által ismertetett új elemzés szerint jelentősen megnőtt a valószínűsége, hogy átlépjük a globális felmelegedés egyik legfontosabb küszöbértékét. Az Egyesült Királyság Meteorológiai Hivatalának kutatói szerint most már körülbelül ötven-ötven százalék az esélye annak, hogy a következő öt évben a felmelegedés mértéke meghaladja az 1,5 Celsius-fokot. Egy ilyen emelkedés átmeneti lenne, és a rekordmelegeket 2022-2026-ra várják, de aggódnak a hőmérséklet változásának iránya miatt.

Az átlaghőmérséklet 2015-ben emelkedett először 1 Celsius-fokkal az iparosodás előtti szint fölé. A vezetők persze aláírták a párizsi klímaegyezményt, 2021 novemberében pedig a Glasgow-ban tartott COP26 konferencián is mindenki jelezte elkötelezettségét amellett, hogy ne lépjük túl a másfél fokos átlaghőmérséklet emelkedést.

Boris Johnson brit miniszterelnök és Antonio Guterres ENSZ-főtitkár köszönti Joe Biden amerikai elnököt a COP26-on Glasgowban 2021. november 1-jén. Christopher Furlong / Pool via Reuters

Dr. Leon Hermanson, a Met Office munkatársa és a jelentés vezető szerzője szerint aggasztó, hogy továbbra is melegítjük a bolygót és egyre közelebb kerülünk a párizsi klímaegyezményben meghatározott küszöbértékhez, emiatt „mindent meg kell tennünk a fosszilis tüzelőanyagok használatának csökkentése érdekében”.

Szerintük az, hogy átmenetileg, egy év alatt túllépjük a 1,5 fokos emelkedést, nem ugyanaz, mint a tartós emelkedés, és nagyon valószínű, hogy ha a következő öt évben túl is lépjük, akkor az átlaghőmérséklet majd ismét csökken. De „amíg folytatjuk az üvegházhatású gázok kibocsátását, a hőmérséklet tovább fog emelkedni. Ezzel együtt az óceánok melegebbek és savasabbak lesznek, a tengeri jég és a gleccserek tovább olvadnak, a tengerszint tovább emelkedik, és az időjárásunk egyre szélsőségesebb lesz”. via 444.hu

Nyitókép: Közép-Chile Laguna de Aculeo egykori tó helyén a kiszáradt meder haltetemekkel kép: Martin Bernetti AFP

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek