Hirdetés
Forrás: hvg.hu

Tizedik hónapja sorozatban dőlt meg ismét a globális havi melegrekord márciusban, emellett a levegő és a világ óceánjainak hőmérséklete is minden idők legmagasabb értékét mutatta – jelentette az Európai Unió klímaügynöksége, a Copernicus.

2024 márciusában 14,14 Celsius-fok volt az átlaghőmérséklet, vagyis egy tizedfokkal több, mint 2016-ban. 1,68 Celsius-fokkal melegebb volt idén márciusban, mint az 1800-as évek végén, amelyet viszonyítási alapnak használnak a fosszilis tüzelőanyagok előtti évek és a jelenkor hőmérsékleteinek összehasonlítására.

Márciusban a globális tengerfeletti hőmérséklet átlagosan 21,07 Celsius-fok volt. Ez a legmagasabb havi érték, amelyet valaha mértek, de csak kevéssel haladta meg a februári értéket.

Tavaly június óta a Földön minden hónapban megdőlt a melegrekord, a többi közt a világ óceánjain átvonuló tengeri hőhullámok miatt. A tudósok szerint ugyanakkor az erős El Nino jelenség miatt az említett időszakban tapasztalt forróság nem volt meglepő, de a jelenség „és a nem természetes tengeri hőhullámok együttese elképesztővé tette ezeket a rekordokat” – jelentette ki Jennifer Francis, a Woodwell Klímakutató Központ tudósa, hozzátéve, hogy az El Nino enyhülésével a havi átlaghőmérsékletek is többnyire csökkenni fognak.

A klímakutatók szerint a rekordmagas hőmérséklet előidézéséhez leginkább az emberi tevékenységek, a szén és olaj elégetése, valamint a természetes gázok okozta széndioxid- és metánkibocsátás a felelős.

„Ez a tendencia egészen addig nem fog változni, amíg nem csökken az atmoszférába jutó üvegházhatású gázok koncentrációja. Ez azt jelenti, hogy le kell állnunk a fosszilis tüzelőanyagok elégetésével, az erdőirtással, és mielőbb fenntarthatóbb módokon kell az élelmiszereinket előállítani” – mondta Francis.

A 2015-ös párizsi klímaegyezmény értelmében a világ országai azt tűzték ki célul, hogy az iparosodás előtti idők átlaghőmérsékletéhez viszonyítva a globális felmelegedést 1,5 Celsius-fokon vagy az alatt tartsák.

A Copernicus adatai szerint a Földön a 12 hónapos átlaghőmérséklet jelenleg a párizsi határértéket 1,58 Celsius-fokkal haladja meg. „Azért voltak már ennél szokatlanabb hónapok is, amelyekben megdőlt a rekord” – közölte Samantha Burgess, a Copernicus igazgatóhelyettese, kiemelve 2023 szeptemberét és 2024 februárját.

„Mindazonáltal a tendencia nem jó irányba mutat” – tette hozzá Burgess, majd a globális intézkedések megtételét szorgalmazta.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás