A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A nyersanyagok, üzemanyagok és élelmiszerek kitermeléséből és feldolgozásából ered a teljes globális üvegházhatásúgáz-kibocsátás mintegy fele, és felelős a biodiverzitás elvesztésének több mint 90 %-áért – állapította meg egy ma kiadott UNEP tanulmány.

Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP)  Nairobiban folyó tanácskozásán bemutatott Global Resources Outlook 2019 című tanulmánya készítői azonnali lépéseket sürgettek annak érdekében, hogy megmentsék a Földet a feléléstől, amelynek üteme szerintük 1970 óta megháromszorozódott. A tanulmány emlékeztetett arra, hogy elmúlt mintegy ötven évben megkétszereződött a Föld lakossága, négyszeresére nőtt a belföldi termékek előállítása.

A nyersanyagok éves globális kitermelése az 1970. évi 27 milliárd tonnáról 92 milliárd tonnára nőtt 2017-re.

A biomassza-felhasználás az élelmiszer-előállítás, az állatok etetése és energiatermelés céljából az 1970. évi 9 milliárd tonnáról 24 milliárd tonnára nőtt 2017-re.

A fosszilis energiafelhasználás az 1970. évi 6 milliárd tonnáról 15 milliárd tonnára nőtt 2017-re a zöldenergiákra való átállásra tett erőfeszítések ellenére. 2000 óta a kitermelési ráta növekedése évi 3,2 százalék volt.

A földhasználatban bekövetkező változások miatt 2010-ig a fajok mintegy 11 százaléka tűnt el globálisan.

A jelentés készítői felhívták a figyelmet arra, hogy számítások szerint 2015 és 2060 között a természetes erőforrások felhasználása várhatóan mintegy 110 százalékkal fog növekedni, ami az erdők több mint 10 százalékos, más természetes élőhelyek, mint a mezők mintegy 20 százalékos csökkenéséhez fog vezetni.

  Jelentés letöltése: Global Resources Outlook 2019 (13 MB pdf.)

arany és réz külszini bánya Grasberg NY-Pápua

„A klímaváltozást tekintve súlyosak a következmények, mivel az üvegházhatásúgáz-kibocsátás mintegy 43 százalékkal fog nőni” – olvasható a jelentésben. Ha a jelenlegi ütemben folytatódik a gazdasági és fogyasztási növekedés, sokkal nagyobb erőfeszítésekre van szükség annak biztosításra, hogy a pozitív gazdasági növekedés ne járjon negatív környezeti hatásokkal.

„Szükség van arra, hogy a jelenlegi lineáris áramlást a körkörös váltsa fel a termékek meghosszabbított életciklusának, az intelligens termékek tervezésének, a szabványosításnak és az újrafelhasználásnak, újrahasznosításnak, újrafeldolgozásnak a kombinációja által” – írták a jelentésben.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek