A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI - index

Menteni kezdték a halászok a a Tisza Szolnok és Szajol közötti hullámterében lévő, mintegy másfél kilométer hosszú kubikgödörben agonizáló halakat, de amikor észrevették, hogy tájidegen halak fuldokolnak, abbahagyták a mentést.

A komoly holtág méretű, de sekély gödör áradáskor telt meg vízzel és állatokkal, de a szokatlanul meleg és száraz, aszályos tavasz miatt a vízfelület minimálisra zsugorodott, és végül oxigénhiány lépett fel, majd elkezdődött a pusztulás.

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig), a megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatósága valamint a Halász Kft. szakemberei ezután megkezdték a még élő halállomány átmentését a Tiszába. Ekkor derült ki, hogy a döglődő halak jó része ezüstkárász és törpeharcsa. A törvény kifejezetten tiltja tájidegen halak telepítését, így a mentést felfüggesztették.

A Kötivizig a következő hetekben felméri a halászok által nem kezelt hasonló kiöntéseket. Mivel az előrejelzések szerint jelentősebb csapadék és árhullám továbbra sem várható, újabb halpusztulásokra lehet számítani.
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek