Hirdetés
Forrás: 24.hu

A kutatók régóta gyanítják, hogy az ember okozta klímaváltozás példátlan módon alakítja át a Földet, az új publikáció pedig megerősíti ezt. A Nyugat-Amerikában tapasztalható tartós aszályra megaszárazságként hivatkoznak, sok tudós szerint a jelenséghez a globális felmelegedésnek is köze van.

Egy új tanulmány alapján legalább 500 éve nem volt olyan forró és száraz Észak-Amerika nyugati része, mint az elmúlt két évtizedben – írja a Las Vegas Review-Journal. A szakértők fák évgyűrűinek elemzése után jutottak erre a megállapításra. A szélsőséges hőség és szárazság felerősítve hat egymásra, pozitív visszacsatolási hurkot hozva létre.

Karen King, a Knoxville-i Tennessee-i Egyetem munkatársa és kollégái szerint a mostani a legsúlyosabb forró aszály, a helyzet Nevadában, az Egyesült Államok legszárazabb régiójában, valamint az egész északnyugati térségben különösen súlyos. King úgy véli, az ilyen összetett szélsőséges éghajlati eseményeknél a következményeket is komplexek. A forróság és az aszály együtt még bizonytalanabbá teszi a helyzetet, még az is kérdéses, hogy egyáltalán meg tudják-e jósolni a megaszárazság végét.

A csapat fák évgyűrűinek hossza és szélessége alapján mérte fel, hogy miként alakultak a hőmérsékleti viszonyok 1553 óta. A sűrűbb évgyűrűk általában melegebb hőmérsékletet jeleznek, míg a kevésbé sűrű évgyűrűk hűvösebbet.

A megaszárazság történetének alaposabb megértéséhez további vizsgálatokra lesz szükség, a friss eredmények mindenesetre azt mutatják, hogy a 16. század óta nem alakult ki olyan aszály, mint a mostani. Kérdés, hogy Amerika miként tud majd reagálni a meleg, csapadékmentes évekre, amelyek egyre inkább fenyegetik a régiót.

Nyitókép: az egykor jachtkikötő magasan és szárazon fekszik, mert a Mead-tó visszahúzódott az arizonai Lake Mead nemzeti üdülőterületen 2014. július 16. (AP Photo/John Locher)

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás