Hirdetés
greenfo/MTI

A World Conservation Society nemzetközi vadvédelmi szervezet szerint felére csökkent az elefántok száma öt év alatt Mozambikban az orvvadászat miatt.

A legutóbbi számlálás alapján az elmúlt öt év alatt drámaian, 48 százalékkal – 20 ezerről 10 300-ra csökkent az elefántok száma a legnagyobb elefántpopulációkat fenyegető orvvadászat miatt – olvasható a szervezet közleményében.  Az afrikai földrészen becslések szerint évente 30 ezer elefántot ölnek le illegálisan, hogy kielégítsék elsősorban Kína és más ázsiai országok elefántcsont iránti igényét. Az Elefántok Határok Nélkül (EWB) nevű civil szervezet szerint a 2006. évi 550 ezer elefánttal szemben ma már mindössze 470 ezer él vadon Afrikában.

A tanzániai orvvadászok tömegesen járnak át Mozambikba

A World Conservation Society (WCS ) a mozambiki kormány megbízásából az ország területének 10 százalékán számolta össze az elefántokat repülőgépről, ebből a mintából következtették ki az országos adatokat.  Az ország északi részében az elefántállomány 15 400-ról 6100 egyedre csökkent a WCS közleménye szerint. A csökkenés súlyosan érintette a tanzániai határ közelében fekvő Niassa rezervátumot is, ahol a mozambiki elefántállomány mintegy 70 százaléka él.

Alastair Nelson, a WCS Niassa nemzeti parkért felelős mozambiki igazgatója szerint a számok azzal magyarázhatók, hogy a tanzániai orvvadászok tömegesen járnak át Mozambikba, Tanzániában ugyanis ipari méretekben irtották az elefántokat, és mostanra már jelentősen lecsökkent az állomány.  Az ország eldugott északi része nehezen kormányozható, és igen nagy a korrupció. Egyes rendőrök és vámosok könnyen megvásárolhatók, sőt még bérbe is adják a fegyvereiket az orvvadászoknak – mondta Alastair Nelson.  Az ország keleti részéből a mozambiki orvvadászok átjárnak a dél-afrikai Kruger nemzeti parkba is orrszarvúkra vadászni.

elefánt mészárlás Kamerunbanelefánt mészárlás

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kihalás fenyegeti az elefántpopulációt

Maputo csak késve lépett fel az orvvadászat ellen. Nemzetközi nyomásra 2014 júniusában fogadtak el új törvényt a biológiai sokféleségről, amelynek értelmében bűncselekmény a védett állatok leölése. Ezt megelőzően az orvvadászokat csak engedély nélküli fegyverviselés miatt pénzbírsággal büntették.  Május 14-én rekordmennyiségű – mintegy 1,3 tonna – elefántcsontot és rinocérosztülköt foglaltak le Mozambikban, amely több mint 200 legyilkolt állatot jelent. Őrizetbe vettek egy ázsiai származású külföldit, a rendőrségnek azonban nem sikerült felgöngyölítenie az elefántcsontot külföldre csempésző bűnbandát.

Ázsiában az elefántcsont és az orrszarvútülök igen népszerű, az előbbiből ajándéktárgyakat, ékszereket készítenek, az utóbbit pedig a hagyományos gyógyászathoz használják fel. Mozambikban 2013 óta számít a kihalt fajok közé az orrszarvú, az orvvadászat fokozódása pedig kihalással fenyegeti az elefántpopulációt is.

Egy Botswanában tartott szakértői konferencia szerint húsz éven belül kihalhatnak a vadon élő elefántok, ha a jelenlegi ütemben folytatódik az orvvadászat.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás