A rovat kizárólagos támogatója

Hosszú kutatás után sikerült minden kétséget kizáróan megállapítani, pontosan hol ered a világ harmadik leghosszabb – és ugyanakkor a legbővizübb – folyója, az Amazonas.
Az amerikai National Geographic nemrég véget ért expedíciója kiderítette: az Atlanti-óceánba ömlő folyam a kontinens másik felében, a perui Andok déli részének egyik hegye – az Arequipa város mellett található, 5597 méter magas Nevado Mismi – oldalában, 5600 méteres magasságban, a Csendes-óceán partjától 160 kilométerre fakad.
Az Amazonas forrásának helyére vonatkozó első feltevést egy Cristóbal de Acuna nevű spanyol jezsuita szerzetes fogalmazta meg, 1641-ben. 1971-ben egy, a jelenlegihez hasonló expedíció résztvevői a mostani hely közelében lévő másik pontot jelöltek meg az Amazonas kezdeteként, de most kiderült, hogy ez az adat téves, mivel az akkor hitelesített forrás nem egész évben ad vizet, a most megjelölt viszont igen.
Az Amazonas vízmennyisége a világ összes édesvizének egynegyed részét biztosítja. A folyam 6296 km hosszú, vízgyűjtő területe 7 180 ezer négyzetkilométer. Csak a Nílus és a Jangce előzi meg, és csupán a hosszúság tekintetében, ugyanis az Amazonas a legbővebb vizű. Szélessége a delta előtt 25 kilométer, a delta fő ága az óceánnál 300 kilométer hosszú. Több száz etnikum, több tízezer állatfaj, több millió ember és a világ legnagyobb őserdeje függ a vizétől.
A legújabb 22 fős forrás-kutatásban észak-amerikai, perui, lengyel, kanadai és spanyol szakemberek vettek részt, akik jeges szélben, jóval fagypont alatti hőmérsékletben, nehéz járási viszonyok között jutott fel az Amazonas forrásához.
2002. január 27. MTI- Panoráma

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás