A rovat kizárólagos támogatója

A Magyar Barlangi Mentőszolgálat tagjaiból álló négyfős csapat arra vállalkozott, hogy a világon elsőként fotóexpedíciót vezessenek a föld legmélyebb barlangjába, a grúziai Krubera-Voronya-barlangba.

Az Inverse Everest névre keresztelt expedíció tagjai, Ifj. Adamkó Péter, Ambrus Gergely, Tóth Attila és Jager Attila különleges küldetést vittek véghez: sikeresen lejutottak a barlang legmélyebb száraz pontjára, a 2080 méter mélyen található Game Over terembe. Sőt, nem csak hogy lejutott a csapat, a világon elsőként készítettek profi fotókat a Voronyáról.

Az OzoneNetwork ma esti Egyenlítő c. műsorának vendége ifj. Adamkó Péter elmondása szerint a Kaukázus nyugati peremvidékén, Abházia szakadár államban található Krubera-Voronya-barlangrendszer legmélyebb pontjára lejutni nehezebb feladat, mint megmászni a Mount Everestet. A csapat megszakítás nélkül kilenc napot töltött a barlangban, ennyi ideig tartott, amíg le-, majd feljutottak. A fiúk 2-3 fokos hőmérsékletben mozogtak, 1440 méter mélyen átúszták a barlang legveszélyesebb pontjának tartott víz alatti járatot, a szifont, és lejutottak az 1600 méter mélyen lévő táborig, majd egy nagy, 20 órás rohammal jutottak le a legmélyebb, még száraz lábbal elérhető Game Over nevű pontjába –2080 méter mélységben. Csoportjukhoz menet közben csatlakozott Fábian Botond , a legvége előtt pedig egy libanoni barlangkutató is, tehát hatan értek célba.
 

A visszafelé vezető út sem volt zökkenőmentes, egy alkalommal egy félnapos kényszerpihenőt is kellett iktatni, mert a felszínen heves esőzések voltak, és meg kellett várni, amíg a csapadék végigzúdult a víznyelőbarlangon. Végül 9 napos, 210 órás földalatti tartózkodás után jutottak sikeresen felszínre. Az Inverse Everest expedíció résztvevői több órányi filmet és több száz fotóanyagot készítettek, melyet 2017 tavaszán könyvben és filmben mutatnak be a nagyközönségnek.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek