A rovat kizárólagos támogatója

Jelentősen enyhítette a Debreceni Ítélőtábla Zsák Ferenc, az ismert debreceni környezetvédő ügyében első fokon hozott ítéletet. Tiszta a lelkiismerete, de ha elítélik, akkor vállalja, hogy ő legyen a természetvédelem mártírja.

A táblabíróság – a Debreceni Törvényszéken kiszabott három év börtönbüntetést megváltoztatva – 2 év szabadságvesztésre ítélte, 4 év próbaidőre felfüggesztve, továbbá mellőzte a közügyektől való eltiltást büntetést is. Zsák Ferenccel szemben vesztegetés elfogadása bűntette miatt indult eljárás, aki a Tiszántúli Természetvédők Társulatának elnökeként 2011-ben egy 200 millió forintos támogatási szerződés fejében visszavonta az Audi győri beruházása ellen beadott bírósági keresetét. A bíróság döntése jogerős – írta ma a haon.hu. 

A fellebbezés folytán másodfokon eljáró ítélőtábla Elek Balázs vezette tanácsa rekordgyorsasággal dolgozott: a zöld vezető ügyében ma tartották az első nyilvános ülést, és másfél óra alatt véget is ért az eljárás. A mai ülésen Zsák Ferenc Tibor ügyvédje a perbeszédében közölte: egy jogi képviselő ritkán kerül olyan helyzetbe, hogy egy ítélet hibáit összesen 45 pontban kelljen összefoglalnia, márpedig ez esetben ez történt, hiszen szerinte az elsőfokú ítélet számos pontban összefüggéstelen, megalapozatlan és indokolatlan volt.
Zsák Ferenc Tibor a mai tárgyaláson hozzátette: soha nem gyakorolt nyomást az Audira, egész természetvédelmi tevékenysége során az állam és a társadalom érdekeit próbálta érvényesíteni. Hangsúlyozta: tiszta a lelkiismerete, de ha elítélik, akkor vállalja, hogy ő legyen a természetvédelem mártírja.

„Tiszta a lelkiismeretem, annak idején az együttműködési megállapodást és a kereset visszavonására irányuló nyilatkozatot az általunk megbízott ügyvédi iroda aláírásra alkalmasnak ítélte, azután a felelősséget mégis rám hárították – mondta a Magyar Hírlapnak Zsák Ferenc. A négy év próbaidőt elrettentő, fenyegető ítéletként értékeli, s megjegyezte, hogy amióta perbe fogták, „példát statuáltak vele”, azóta egyetlen építési engedélyezési eljárásban sem volt természetvédelmi indokú fellebbezés.

AZ ÜGY ELŐZMÉNYE: 

Az elsőfokú Debreceni Törvényszék nem jogerősen 3 év börtönre ítélte és 3 évre eltiltotta a közügyektől 2015. február 16-án Zsák Ferenc Tibort, a Tiszántúli Természetvédők Társulata (TTT) elnökét, akit vesztegetés elfogadása miatt ítélték el. Az indoklás szerint Zsák Ferenc Tibor a vallomásaiban többször ellentmondásba keveredett, így szavahihetősége megkérdőjelezhető.  Audi-per: 3 év börtön a természetvédőnek. 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás