A rovat kizárólagos támogatója

Lázár Jánosék arra kérik a norvégokat, ne utaljanak több pénzt egy darabig. Se a civil szférának, se senki másnak. 40 milliárd forintról van szó. Tegnap az EGT és Norvég Alapok felfüggesztették a magyarországi kifizetéseket. El a kezekkel a Norvég Alaptól – Pécs 350 millió forintot bukhat Lázár János miatt

Lázár János államtitkár az EU-s pénzek befagyasztása után újabb dolgot intézne el: most a norvég kormányt kéri arra, hogy ha lehet, Magyarországnak egyáltalán ne utaljon pénzt.  A norvégoktól 40 milliárd forintot kapunk, ebből 3 milliárd megy a civil szférába, a többi pedig olyan programokra, mint a felzárkóztatás vagy a kutatás-fejlesztés.  A norvégok  azt kifogásolják, hogy 2014. január elsejével a magyar kormány az alapok forrásainak és programjainak lebonyolításával, a monitorozással kapcsolatos teendőket az állami tulajdonban lévő, de attól szervezetileg független Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft-hez helyezte át, amit a megkötött egyezmények megszegésének neveztek. Ezért függesztették fel a kifizetéseket, amíg a helyzetet nem rendezik.
 

Nehogy már a norvégoknak legyen igaza

A civil szervezetek támogatását viszont nem függesztették fel, ami viszont azért kínos, mert Lázár Jánosék épp ezt kérték. Tehát, a norvégok pont nem azt csinálták, amit Lázár János szeretett volna, hanem fordítva. Úgyhogy Csepreghy Nándor helyettes államtitkár tegnap bejelentette: azt szeretnék, ha a norvégok azt a pénzt is elvennék- írta a hir24.

"A magyar fél azt kéri, hogy felfüggesztést terjesszék ki arra a három alapra is, amelyek civil szervezeteknek szánt pénzeket folyósít" – derül ki a Világgazdaság cikkéből. A hivatalos álláspont szerint Magyarország azért kér ilyet, mert a magyar fél szeretné újratárgyalni a Norvég Alap teljes programstruktúráját. Az ügy teljes értelmezéséhez viszont nem árt tudni: a norvégok egy nyílt pályázaton az Ökotárs Alapítványt választották ki a pénzek osztójának, és nem a kormányközeli Századvéget.  Az Index értesülése szerint Lázár azért támadta be a norvégokat, mert ezzel a lépéssel folytatta azt a munkát, amellyel sorban felszámolták a Fidesztől, illetve személy szerint tőle független pénzosztó szervezeteket. A 444.hu szerint Lázár jobb híján kötött bele a civil pénzeket osztó Ökotárs Alapítványba.  Magyarország az Alapok harmadik legnagyobb kedvezményezettje a 15 támogatásra jogosult EU-tagállam között. A norvég adatok szerint a jelenlegi pályázati időszakban az ország 153,3 millió euró (mintegy 46 milliárd forint) lehívására jogosult, amelyből eddig 12 millió eurót (mintegy 3,6 milliárd forint) fizettek ki.  Az Alapok átfogó célja a gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségek csökkentése, illetve a kétoldalú kapcsolatok erősítése.

 

Norvégia, Liechtenstein és Izland az EGT és Norvég Alapok további magyarországi kifizetéseinek felfüggesztéséről döntött. Ennek oka, hogy a magyar kormány az alapok lebonyolításáért és monitorozásáért felelős ún. Nemzeti Kapcsolattartót a központi államigazgatáson kívülre helyezte. Ez a megkötött egyezmények megszegése.

„A Magyarország által tett lépések elfogadhatatlanok. Sajnos, a magyar kormány kevés hajlandóságot mutatott arra, hogy olyan megoldást találjunk, amely megfelel a Magyarország által megkötött egyezményeknek. Ezért úgy döntöttünk, hogy ezen ügy rendeződéséig a kifizetéseket felfüggesztjük” – nyilatkozta Vidar Helgesen, a norvég kormány EGT- és EU-ügyekért felelős minisztere.

2014. január 1-jével a magyar kormány az EGT és Norvég Alapok forrásainak és programjainak lebonyolításával és monitorozásával kapcsolatos teendőket az állami tulajdonban lévő, de attól szervezetileg független Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft-hez helyezte át. Ez a magyar fél egyoldalú döntése volt, mely az EGT és Norvég Alapok szabályaival, valamint Magyarország Norvégiával, Izlanddal és Liechtensteinnel megkötött egyezményeivel ellentétes. A magyar kormánnyal folytatott párbeszéd a jelen pillanatig nem vezetett eredményre.

„A magyar kormány tisztában van a donor országok által támasztott elvárásokkal. Az EGT és Norvég Alapok programjainak lebonyolításával és monitorozásával kapcsolatos feladatoknak vissza kell kerülniük a magyar központi államigazgatás szerveihez, összhangban azzal a gyakorlattal, amelyet az összes többi kedvezményezett ország folytat” – áll Vidar Helgesen nyilatkozatában.

Az EGT és Norvég Alapok jelenlegi felfüggesztése nem befolyásolja azon programok további működését, amelyeket közvetlenül a brüsszeli székhelyű Finanszírozási Mechanizmus Iroda felügyel, nevezetesen a Norvég Civil Támogatási Alapét és az „Alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz” című programét. A donoroknak az Alapok felfüggesztésére vonatkozó döntése nem függ össze a Lázár János államtitkár és Vidar Helgesen miniszter közötti, nemrégiben történt levélváltással.

Norvégia, Izland és Liechtenstein az EGT és Norvég Alapok révén járul hozzá a társadalmi és gazdasági különbségek csökkentéséhez az Európai Gazdasági Térségben (EGT). A programok finanszírozásának mintegy 97%-át Norvégia biztosítja. Magyarország az Alapok legnagyobb kedvezményezettjei közé tartozik. A jelenlegi időszakban (2009-2014) 153,3 millió euró (mintegy 40 milliárd forint) lehívására jogosult, melyből eddig csaknem 12 millió euró kifizetése történt meg.

„Amennyiben a magyar kormány hajlandóságot mutat arra, hogy megoldást találjunk, a felfüggesztésnek nem lesznek jelentős következményei a programok és projektek magyarországi lebonyolítására nézve” – szögezi le Vidar Helgesen.

El a kezekkel a Norvég Alaptól – Pécs 350 millió forintot bukhat Lázár János miatt

Az ún. Norvég Alapot három, EU-n kívüli, de a vámunió révén abból hasznot húzó állam: Norvégia (97 százalékban), Liechtestein és Izland tartja fenn, hogy ezzel támogasson 15, az EU-átlag alatti egy főre eső GDP-jű tagállamot. 2009 és 2014 között 46,8 milliárd forint támogatás érkezett Magyarországra. Az Alap átfogó céljait és prioritásait a támogató országok határozták meg mind a 15 kedvezményezett országban, azonos módon. Ezek: "segíteni a civil társadalom fejlődését, és erősíteni részvételét a társadalmi igazságosság, a demokrácia és a fenntartható fejlődés alakításában. Ezen belül az Alap kiemelt figyelmet fordít az emberi és kisebbségi jogokra (etnikai, vallási, nyelvi, valamint szexuális orientáció alapján), a jó kormányzásra és átláthatóságra, a rasszizmus és az idegengyűlölet elleni harcra, a megkülönböztetés és a társadalmi egyenlőtlenségek, a szegénység és kirekesztés elleni fellépésre,valamint a nemek közti egyenlőségre"

Magyarországon a legjelentősebb programok a környezetvédelem, a kutatás-fejlesztés és a civil szervezetek támogatása terén zajlottak, de igen fontosak a roma népesség felzárkóztatását segítő programok is.

A Norvég Alap pénze nem a magyar adófizetők pénze. Nem a magyar kormány pénze. Nem a Fidesz pénze. És legkevésbé Lázár János pénze. Ráadásul a miniszterelnöki államtitkár otromba politikai támadása focinyelven szólva durván mellé ment. Ugyanis az ún. "nagy" norvég alap pénzeit eddig is állami konzorcium osztotta (NFFKÜ- Nemzetközi Fejlesztési és Forráskoordinációs Ügynökség Zrt.), ezt tették át visszamenőlegesen a fideszközeli Széchenyi Programirodához. Az ehhez képest töredéknyi Civil Alap pénzeit a hazai zöld és civil mozgalomban már jó húsz éve ismert alapítványok (Ökotárs, Autonómia) konzorciuma osztja el a pályázók között. Erre akarja rátenni a kezét Lázár János. Ezzel a hazai civil mozgalmak utolsó független támogatási lehetősége is megszűnne. Így viszont megszűnt az egész, mert a norvég kormány megelégelve Lázár ügyködését, felfüggesztette az alap működését.

Pécs városa – négy fő közreműködő civil szervezettel együtt – a Kapacitásfejlesztés és intézményközi együttműködés ("Nagy norvég pályázat") témakörben adott be még 2013.szeptemberében-án egy 320 milliós pályázatot a Zsolnay Negyed környékének rehabilitációjára, az önkormányzatot Nagy Csaba alpolgármester képviseli. Ezenkívül a "közepes" és civil támogatások terén – amelyekben például a Balokány rendbetétele, fenntartása is szerepel – becslésünk szerint további 20-30 milliót buktak el a pályázók

Összesen tehát körülbelül háromszázötven millió forintot buktak el ezzel a pécsi emberek, amelyből jobbá tehették volna életkörülményeiket, segíthették volna a szociálpolitikát. "Köszönjük", Lázár János – a pécsiek nevében!

dr. Kóbor József, az LMP pécsi önkormányzati képviselője

Kapcsolódó anyagok:

Lázár ismét betart a norvég alapnak

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás