A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Január elején kezdődtek és február végéig tartanak azok az állománygyérítő vadászatok a Közép-Tiszán, amelyeket a folyó mentén rendkívül elszaporodott kormoránok számának csökkentése érdekében szervez a szajoli székhelyű Halász Kft.

A nagy kárókatonák (Phalacrocorax carbo), vagy más néven kormoránok gyérítését a fészkelő helyük növényzetében és a halállományban okozott káruk teszi szükségessé.  A fészkelő fáikat ürülékükkel kipusztító madarak ilyenkor csapatokba verődve, akár 10 méter mélyre is lemerülve kutatnak a vermelő helyeken csoportosuló halak után. A gyomortartalom-vizsgálatok tapasztalatai alapján elsősorban a gazdaságilag legértékesebb halfajokat pusztítják. A kormoránok egyedei akár napi 1,2 kilogrammot is képesek elfogyasztani, miközben a megevett halak többszörösén ejtenek halálos sebeket.  Mindez a Tiszán becslések szerint több tízmilliós, míg országosan százmilliókra rúgó veszteséget jelenthet. Sokszorosát annak, amit a szabálytalankodó horgászok és halászok, valamint a szervezett rabsicbandák okoznak – közölte Szűcs Lajos, a cég halőrzési csoportvezetője.

A kormoránok télen legnagyobb tömegben a kiskörei duzzasztómű alatti Tisza-szakaszon gyülekeznek. Amikor a környező vízfelületek befagynak, akár több ezer példány is összeverődik ott.  A madarak számát ezekben a hónapokban a folyó Kiskörétől Csongrádig tartó mintegy 150 kilométeres szakaszán 5-8 ezerre becsülik.  Szűcs Lajos hangsúlyozta, hogy az 1996-os adatokhoz képest megduplázódott kárókatona-állomány csak speciális engedélyek birtokában gyéríthető. A Közép-Tisza vízkezelőjeként a Halász Kft. az elmúlt években a területileg illetékes környezetvédelmi szakhatóság jóváhagyásával és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósággal, valamint az érintett vadásztársaságokkal együttműködve próbálja visszaszorítani a védett madárfaj kártételét és térhódítását.

Szárítkozó kárókatonaSzárítkozó kárókatonaA közel egy évtizede tartó program legsikeresebb szezonjában 482 példányt lőttek ki. Idén eddig két helyszínen: a folyó kiskörei és nagykörűi szakaszán összesen 37 kárókatona – köztük Észtországban meggyűrűzött példány is – került puskavégre, a munka a tervek szerint Tiszaroff, valamint Tiszabura térségében folytatódik.  E tevékenységet teljes egészében a Halász Kft. finanszírozza. A szelekció alkalmanként mintegy 100 ezer, évente körülbelül 1,5 millió forintba kerül – közölte, hozzátéve: az esetenként 10-22 résztvevő nem fizet és nem is kap pénzt a vadászatért.

 

 

 

Az elejtett madarak állati tetemként veszélyes hulladéknak minősülnek, ezeket megsemmisítésre állatifehérje-feldolgozóba szállítják.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás