A rovat kizárólagos támogatója

Évente kb. 270 MWh elektromos energiát termelnek majd a napelemes kiserőművek Tápiószelén, a Növényi Diverzitás Központban. E zöld forrásból áramszükségletük jelentős részét fedezik. Ez a beruházás is az Európai Unió támogatásával valósult meg.

A Földön évente előállított fotovoltaikus (azaz napelem) cellák mennyisége meredeken növekszik. A kiépült kapacitás növekedésével párhuzamosan az Európai Unióban az utóbbi években sokszorosára nőtt a csúcsidőszakbéli fotovoltaikus energia-termelés. Közben a technológia egyre olcsóbbá válik: az elmúlt bő évtizedben mintegy ötödére csökkent egy adott méretű kiserőmű beruházási költsége. Magyarországon az ágazat növekedése az EU-ban mért adatok többszöröse, mely köszönhető többek között a lemaradásból indulásunknak, és az uniós támogatásoknak is, annak ellenére, hogy az Orbán-kormány Európa legmagasabb "napelem adóját" vetette ki a zöld technológiára – igaz ezt az idén a felére kényszerült csökkentenie. A növekedési trendbe illeszkedik a Tápiószelén működő Növényi Diverzitás Központ (NöDiK), Magyarország legnagyobb génbankjának most megvalósuló beruházása.

2014-ben már megépült a Központban egy 48kW teljesítményű háztartási napelemes kiserőmű a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) által a megújuló energia felhasználásának növelésére kiírt pályázati forrásának segítségével. A hűtőtárolók épületének tetejére megépített napelemek segítségével az intézmény csökkenteni tudta energetikai kiadásait, évente 53-55 MWh elektromos energiát termelve. A környezetvédelmi szempontokat is szem előtt tartva, és annak érdekében, hogy a jövőben minimalizálják az elektromos áram használatához kapcsolódó költségeket, a NöDiK 2016-ban sikeres pályázatot nyújtott be a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz. (KEHOP) „Fotovoltaikus rendszerek kialakítása központi költségvetési szervek részére” című programjának keretein belül 125,77 millió Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült a génbank.

Az elnyert pályázatnak köszönhetően a NöDiK területén megvalósult egy a korábbinál nagyobb, 804 db napelem-modulból álló 180 kW teljesítményű háztartási napelemes kiserőmű kiépítése. A 4 000 m²-es területet elfoglaló létesítmény várhatóan 210-215 MWh elektromos energiát termel majd évente. A műszaki átadás-átvétel 2017 decemberében megtörtént, az ünnepélyes átadó a tesztüzemet követően, ez év tavaszára várható.

 Napelemfarm Tápiószele kép: Nagy György

A beruházás eredményeként a jövőben a NöDiK elektromos ellátásának több mint fele megújuló energiaforrásból származik majd, és lehetőség nyílik a korábbi, elavult fűtési technológiák kiváltására is.

A Növényi Diverzitás Központ a fővárostól délkeleti irányban 70 perc vonatútra elhelyezkedő Tápiószele város határában található. A gyönyörű, majd 100 hektáros védett területen elhelyezkedő intézmény hazánk génbankjaként a termesztett és a vad növényfajok magvainak, szaporítóanyagainak hűtött formájú megőrzésével foglalkozik. Az akár száz évig is életképes magok kutatási, nemesítési és természetvédelmi céllal használhatók fel. A központ munkatársai számára mindig is fontos volt a természeti környezetünk megőrzése, ennek szellemében kezdtek bele a mostani fejlesztésbe a fenntarthatóság érdekében.

Az intézmény többek között hűtőtárolókat, szárítókamrákat, laboratóriumokat is működtet, valamint különböző kiszolgáló épületeket tart fent, melyek energiaszükséglete magas. Az energiaellátás biztonságát az áramszolgáltatóval együttműködő villamos rendszer garantálja. Az innovatív, energiatakarékos és környezettudatos beruházás illeszkedik a NöDiK nyáron megnövekedő hűtési igényéhez, amikor a legtöbb napsütés, azaz a legnagyobb villamos teljesítmény várható.

Gyűjtemény a jövőnek – Legjobb a legjobbak között a Pannon Magbank

Gyűjtemény a jövőnek – Legjobb a legjobbak között a Pannon Magbank

A „legjobb a legjobbak között” minősítést kapott az Európai Unió LIFE-Nature programjában megvalósított pályázatok közül a Pannon Magbank, amelynek keretében több mint 900 őshonos növény magvait gyűjtötték össze Magyarországon- írtuk egy éve.

Az értékes mintákat hűtőkamrákban tárolják úgy, hogy a 22. században is felhasználhatók legyenek. Az MTA Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézetének munkatársai szakértőként vettek részt a projektben, és kipróbálták, hogy valóban kifejlődik-e a magokból egy tucatnyi őshonos növény egy felhagyott szántón, ismét természetközelivé alakítva a területet.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás