A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Felkészülnek a Balaton kiöntésére a helyi hatóságok, mert az előrejelzések szerint ma estétől északi szél várható, amely a mélyebben fekvő településrészekre kinyomhatja a tó vizét. Az eresztés ellenére emelkedik a Balaton vízszintje, ígyhajózhatóvá válik a Sió, melyen több hajó elhagyja a Balatont.

Balatonfenyvesen bejárást tartott a település vezetése a katasztrófavédőkkel és a vízügyesekkel, Siófokon pedig figyelőszolgálatot rendelt el a polgármester. Horváth Ákos, a siófoki obszervatórium meteorológusa szerint ma északira forduló és estétől erősödő szél várható a Balatonnál. A legerősebb széllökésekre csütörtökön a déli órákban lehet számítani, ekkor a tó nyugati medencéjében óránként 65 kilométeres, a keleti medencéjében 40-45 kilométer/órás erősségű szél is lehetséges, amely várhatóan csak csütörtök estétől mérséklődik. A térségben a következő napokban 6-8 milliméternyi lehulló csapadékkal számolnak, ami szokásosnak mondható ebben az időszakban. A Balaton vízszintje kedden már elérte a 128 centimétert, ez 18 centiméterrel magasabb a szabályozási maximumnál. A Sió-zsilip nyitását múlt pénteken, 127 centiméteres vízállásnál megkezdték. Azonban a vízgyűjtő területről jelenleg intenzívebben folyik be víz a Balatonba, mint amekkora a vízeresztés kapacitása, ezért következő napokban még a vízszint emelkedésére kell számítani.
Lombár Gábor Balatonfenyves polgármestere arról számolt be, hogy kedden bejárást tartottak a település nyolc kilométernyi hosszú partszakaszán katasztrófa-védelmis és vízügyes szakemberekkel.Néhány kertben már több napja áll a kicsapódó, átszivárgó Balaton vize. Ha az erősebb északi szélben hullámok is keletkeznek, 50-150 ingatlant is elérhet a víz, ami emberéletet nem veszélyeztet ugyan, de jelentős anyagi károkat okozhat. A homokzsákokkal való védekezésnek nem látják értelmét, miután itt egy pár napig tartó jelenségről van szó, amelyet követően a kiömlő víz visszajut a mederbe. Balatonfenyves, amely a tópart egyik legmélyebben fekvő települése, csak akkor támogatná a Balaton vízszintjének turisztikai ágazat által szorgalmazott megemelését, ha ehhez beruházásokat hajtanak végre a partvonalán, valamint a csatornarendszerében, amit több évtizeddel ezelőtt, még az 1 méteres üzemi vízszintmaximumhoz építettek ki.
Siófok önkormányzata közleményben tájékoztatott arról, hogy Balázs Árpád polgármester figyelőszolgálatot rendelt el a város partszakaszára a következő napokra. A közleményben felhívják a figyelmet, hogy az erősödő szélben a víztükör megbillenése és hullámverés várható, a Balaton kicsaphat a partra. Hangsúlyozzák: Siófok felkészült az esetleg szükséges védekezésre. Az értékek megóvása miatt beinduló figyelőszolgálatot a Városőrség a Balatoni Vízügyi Kirendeltség munkatársaival közösen látja el. A polgármester arra kéri a mélyebben fekvő, illetve pincével, mélygarázzsal rendelkező ingatlanok tulajdonosait, hogy mától péntekig fokozottan figyeljenek ingatlanjaikra, és probléma esetén hívják a Városőrséget a 84/506-540-es telefonszámon.

Az eresztés ellenére emelkedik a Balaton vízszintje

Az idegenforgalom igényeire tekintettel a 110 centiméteres szabályozási maximum fölé engedték a Balaton vízszintjét, amely tegnap elérte a 128 centimétert, és mivel a tóba érkező víz mennyisége egyelőre nagyobb a Sió-zsilipen távozóénál, a vízszint a következő napokban tovább emelkedhet – közölte Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság sajtófelelőse. A Sió-zsilipet fokozatosan lehet megnyitni, másfél-két hét alatt elérve a 30-35 köbméter/másodperc maximális eresztési sebességet. A folyamat múlt pénteken indult, jelenleg 15 köbméter/másodperc sebességgel folyik a víz a Sióba, miközben a Balaton vízgyűjtőjéről másodpercenként több mint kétszer ennyi víz érkezik a tóba. A jelenlegi vízapasztással naponta 2,1 milliméterrel lehetne csökkenteni a Balaton vízszintjét, ha nem érkezne utánpótlás.
A  2012-es balatoni turisztikai szezonra rányomta bélyegét, hogy a nyár végére lecsökkent a tó vízszintje. Ezt próbálták elkerülni már tavaly is azzal, hogy a korábbiaknál több vizet tároltak a tóban. Tavaly júniusban már volt egyszer 127-128 centiméter a tó vízszintje egy rövid időre. Nehezíti a helyzetet, hogy az elmúlt hetekben a szokásos csapadék több mint háromszorosa hullott a Balaton vízgyűjtőjére – tette hozzá a szóvivő.

Hajózhatóvá válik a Sió, több hajó elhagyja a Balatont

Hamarosan rövid időre hajózhatóvá válik a Sió-csatorna, több hajó is készenlétben áll, hogy ezen az úton elhagyja a Balatont, vagy eljusson a tóhoz. Balázs Árpád Siófok polgármestere. elmondta, hogy utoljára három évvel ezelőtt volt hajózható a Sió. A zsilipet csak fokozatosan lehet kinyitni teljesen, így időbe telik, hogy elegendő víz kerüljön a csatornába. Több hajó is készenlétben áll, hogy elhagyja a tavat, vagy eljusson a Balatonhoz.  A polgármester szerint a lehetőséggel a tóparti önkormányzatok tulajdonában lévő Balatoni Hajózási Zrt. három hajója is élni kíván. A társaság szeretné a Balaton (eredeti nevén Beloiannisz) nevű, régi motoros hajóját leengedni a Sión. A hajó fél évszázadig emblematikus jelensége volt a Balatonnak, és zászlóshajója – a rendszerváltás előtt a legnagyobb rendezvény-, illetve diszkóhajója volt – a balatoni flottának. Egy évtizede kivonták a forgalomból, majd egy ideig teljes, majd részleges műemléki védettséget élvezett. Tervezték, hogy bemutatóhellyé alakítják, de annyira korrodálódtak a lemezei, hogy jelentős felújításra szorul. "Most megoldódott a sorsa, jelentkezett egy olyan, hajókat üzemeltető budapesti cég, amely hajlandó az ipartörténeti emléket megmenteni, felújítani" – mondta a polgármester. A hajózási cég leengedi a Sión, és eladja a szerkezetében meggyengült, a tavi hullámverést már nem bíró, de folyami hajózásra még alkalmas Györök nevű vízibuszát is.

A tervek szerint majd a Sión felfelé vontatva juttatják el a Balatonhoz a Beatrix nevű kibelezett, orosz gyártmányú hajótestet, amelynek felújítását, újjáépítését a hajózási társaság fogja elvégezni a siófoki kikötőben, és amelyhez hasonló két hajótest már üzemel a cég flottájában. A polgármester tudomása szerint az önkormányzati társaságon kívül két vállalkozó is élni kíván a lehetőséggel, hogy hajóit a Sión juttassa el, illetve távolítsa el a Balatonból. Azt, hogy pontosan mikor és mennyi ideig válik hajózhatóvá a Sió-csatorna, egyebek közt a hajózási közlönynek kell tudatnia, az esemény előtt minimum öt nappal.

Kapcsolódó anyagok:

Áder, rapsicok, balatoni hekk és a halászcsapda

Az angolnát nem érdekli a Balaton leeresztése

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek