A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Tegnap aláírták a volt ipari minisztérium szélcsatornába épített betonkockájának bontásáról szóló szerződést, így már nincs akadálya a bontás eheti kezdésének.

Már a napokban megkezdődhet a fővárosban a Margit körúti volt ipari minisztérium épületének bontása, mert tegnap megkötötték az erről szóló szerződést – mondta a Kossuth rádió Krónika című műsorában Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A kormány már korábban döntött arról, hogy támogatja a volt ipari minisztérium sokemeletes épületének lebontását, amelyet 1971-ben abba a szélcsatornába építettek, amely a Duna felé kitisztítaná Buda egyik legforgalmasabb körzetének a levegőjét – hangzott el a ma reggeli adásban.

A Millenáris Széllkapu Nonprofit Kft., amely a bontást és az építési munkálatokat szervezi, tegnap megkötötte a kivitelezővel a bontási szerződést, így elkezdődhet a terület rehabilitációja – mondta Varga Mihály.  A nemzetgazdasági miniszter közölte: csütörtökön elkezdődik a terület átadása és az épület bontása. A négyből egyelőre két létesítményt, a gazdasági minisztérium volt épületét és a Kis Rókus utcai irodai szárny épületét bontják le.

Varga szerint azért ezzel a két épülettel kezdik, mert a volt gyári csarnok és az úgynevezett melegpörgető épületének hasznosítására ugyan sok jó megoldás érkezett a Széllkapu ötletpályázatra, azonban az építészek ezekről még nem döntöttek.  "Az építész tervpályázatot nem akaratuk azzal befolyásolni, hogy ennek a két épületnek is megkezdődik a bontása, majd az építészek eldöntik, hogy a hosszú távú hasznosítása a területnek ezekkel az épületekkel vagy ezek nélkül valósítható-e meg" – fogalmazott.

A bontásra a kormány biztosítja a szükséges forrásokat. A bontási munkák várhatóan a nyárra befejeződnek, a villamos közlekedés a területen addig is zavartalan lesz – ígérte a miniszter.  A Millenáris Széllkapu Nonprofit Kft. 2014. januárjában írt ki ötletpályázatot a Margit körút, Kis Rókus utca, Fény utca és a Mammut II. bevásárlóközpont által határolt terület rehabilitációjára. A lebontás előtt álló épület helyén létesítendő közpark funkcióira vonatkozó elképzeléseit bárki beküldhette, a civilek és az építészek külön kategóriában versenyeztek.

A kiírásra több mint 200 pályamű érkezett a február 24-i határidőig, amelyből 23-at díjazott a zsűri. Incze Zsolt, a Millenáris park vezetője a díjátadón úgy fogalmazott: "a legjobb pályázatokból összeállított lehető legszélesebb merítést próbáljuk továbbgondolásra javasolni a későbbi építészeti tervpályázat kiírásakor".

Kapcsolódó anyagok:

Végre egy értelmes zöld döntés

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek