A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: foter.ro

Ekével szántották fel a vadon élő nárciszok és más ritka növényfajok élőhelyét. Szakemberek szerint az okozott kár legoptimálisabb körülmények között is csak 20-25 éven belül állítható helyre.

A Șuvara sașilor néven emlegetett mintegy húszhektáros terület Szeben megye egyetlen országos jelentőségű természetvédelmi területe. Azaz csak volt, ugyanis teljes egészében felszántották – a pusztítást egy egyetemista hallgató fedezte fel, aki a megyében található orchideafajokról, ritka növényekről írta volna államvizsga-dolgozatát.

A felháborító eset a nagyszebeni egyetem környezetvédelmi szakembereit is meglepte, akik mentenék a menthetőt: egyetemisták csoportjaival szállnak ki a helyszínre, hogy összegyűjtsék a megmaradt virághagymákat és átültessék a terület még épen maradt részére.

A pusztítás híre a bukaresti illetékesekhez is eljutott, Grațiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter egyelőre a Facebookon reagált a történtekre. „A felelősöket példásan meg kell büntetni!” – hangzott a virtuális miniszteri ukáz. – írja a foter.ro

Kapcsolódó anyagok:

A szívem hasad meg – 140 milliós a kishantosi kár

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás