A rovat kizárólagos támogatója

Belülről teljesen megújul, kívülről azonban változatlan marad a spittelaui szemétégető, amelyet a híres osztrák művész, Friedensreich Hundertwasser dizájnolt át turistaattrakcióvá.

2015-ig a legmodernebb technológiával szerelik fel az osztrák főváros egyik jelképévé vált spittelaui szemétégetőt, ahol ma is évi 250 ezer tonna hulladékot kezelnek a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak megfelelően. Az összesen 130 millió eurós beruházásra azért van szükség, mert az 1971-ben épített, majd többször korszerűsített létesítmény egyes elemei elérték a termék-életciklusuk végét.

A 2015 közepéig, szinte folyamatos üzem mellett zajló modernizálás során többek között felújítják az 1-es és a 2-es szemétégető kazánt, kicserélik a turbinát és a füstgázt a nitrogén-oxidoktól mentesítő berendezést. Ezen kívül új hőcserélőt is beszerelnek. A felújítás után a szemétégetőben ugyanannyi hulladékot dolgoznak majd fel, mint előtte, viszont évi ötmillió köbméterrel kevesebb földgázt használnak fel és háromszor annyi – 13 megawatt – villamos áramot állítanak elő.

„A felújításnak, újjáépítésnek és optimalizálásnak köszönhetően hatékonyabban tudjuk hasznosítani a hulladékban rejlő energiaforrásokat. A beruházással a fenntartható, emissziószegény energiaellátás és Bécs mint gazdasági telephely jövőjéhez járulunk hozzá” – magyarázza DI Gerhard Fida, a létesítményt üzemeltető Wien Energie Fernwärme ügyvezetője.

Spittelau hulladékégetőSpittelau hulladékégetőA spittelaui szemétégető – ahol a villamos áram mellett hőt is előállítanak – már most is a bécsi távhő második legnagyobb beszállítója. Ennél több meleget csak a simmeringi erőmű 1-es blokkja termel. Ráadásul az osztrák főváros 2020-ig 36 százalékról 50 százalékra kívánja növelni a távfűtés piaci arányát.
Ennek érdekében az elkövetkező években összesen 600 millió eurós infrastruktúra-beruházást hajtanak végre, aminek fontos része a spittelaui szemétégető technológiai megújítása.
Arra viszont nagyon ügyelnek, hogy Hundertwasser mesterműve kívülről semmit se változzon.
fotó: Fernwärme Wien/Ernst Schauer

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek