Hirdetés

2012-ben indult el Írországban az Origin Green program, a világ első olyan fenntarthatóságot célzó tervrendszere, amely egy egész állam élelmiszeriparára kiterjed. Az Origin Green keretében több mint 800 fenntarthatósági vállalás mellett kötelezhették el magukat a résztvevők, akik 18 havonta szén-dioxid kibocsátás és ökológiai lábnyom ellenőrzésen is átesnek.

A folyamatot felügyelő ír élelmiszerügyi hatóság azonban ennél is tovább megy, és a viszonteladók és szolgáltatók bevonásával a teljes élelmiszerellátási láncra kiterjesztenék a programot.

Három évvel ezelőtt indult útjára Írországban az Origin Green program, amely az ír élelmiszer ipar fenntarthatósági szempontú fejlesztését célozta meg, ezzel a világon elsőként lefedve egy állam teljes élelmiszeriparát. A szigetország élelmiszerügyi hatóságának és a program felügyelőjének, a Bord Biának nemrég megjelent jelentése mutatja be az Origin Green eredményeit, amelynek keretében a résztvevők több mint 800 fenntarthatósági vállalás mellett kötelezték el magukat a nyersanyag beszerzéstől kezdve a termelési szabályozásokon keresztül a társadalmi felelősségvállalásig.

Az Origin Green sajátossága, hogy minden résztvevő farmon 18 havonta felmérik a szén-dioxid kibocsátás és az ökológiai lábnyom méretét, amire eddig összesen közel 90.000 alkalommal került sor. A Bord Bia vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy az ország gazdasági bővülését olyan módon szeretnék elősegíteni, hogy az se a környezetnek ne ártson, se a rendelkezésre álló nyersanyagforrásokat ne merítse ki. Ennek érdekében a résztvevő termelők kötelessége egy 3-5 éves fenntarthatósági terv kidolgozása, amelynek keretében olyan területeken kell eredményeket elérniük, mint az energiafelhasználás, a károsanyag-kibocsátás, a vízfelhasználás vagy a hulladékkezelés.

chikansplanet.blog.hu szerint a Bord Bia még messze nem tekinti elvégzettnek a kitűzött feladatokat, sőt, 2017-re 12 millió euró értékű csökkenést szeretnének elérni az iparág energiafelhasználásában. A vízhasználat esetében ugyanez az érték 17 millió euró, míg a keletkező hulladék teljes mennyiségét 14.000 tonnával mérsékelnék. A hatóság ráadásul még ennél is tovább megy: egyrészt tervezik a program kiterjesztését a viszonteladókra és a szolgáltatókra, ez úton lefedve a teljes élelmiszerellátási láncot, másrészt az új cél annak meghatározása, hogy miként lehetne az egész iparág ökológiai lábnyomát csökkenteni, elsősorban a károsanyag-kibocsátás mérséklésén, illetve a biodiverzitás és a vízminőség javításán keresztül.

 

Kapcsolódó anyagok:

A banántermelő éhezik, a kereskedő kaszál, mi fizetünk

Vezető nélkül nem megy…

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás