A rovat kizárólagos támogatója

“Bár az elmúlt húsz évben történtek előrelépések abba az irányba, hogy a világgazdaság működését a fenntartható fejlődés irányába hangolják át, az erőfeszítések növelésére van szükség.” – mondta dr. Gurmai Zita, az MSZP EP-képviselője ma az MSZP környezetvédelmi és nőtagozatának közös rendezvényén, a Rio+20 csúcstalálkozóval kapcsolatosan.

A politikusok megállapodtak abban, hogy a jövőben előremozdítják a fenntartható fejlődést szolgáló jogalkotási munkát és szigorúbban ellenőrzik a nemzeti kormányokat a csúcs célkitűzéseinek betartása terén. "Magyarország számára is fontos, hogy komolyan vegye a fenntartható fejlődéshez kapcsolódó célkitűzéseket. Az Európa 2020 Stratégia ugyanis az Európai Unió szakpolitikáit is a zöld, intelligens és befogadó gazdasági növekedés szolgálatába állítja. Magyarország csak akkor lehet sikeres az Európai Unióban, amennyiben sikeres a fenntartható fejlődésben." – hívta fel a figyelmet a képviselő asszony.

"A nők szerepe azért is kiemelten fontos a fenntartható fejlődés területén, mert a legtöbb országban ők a felelősek a táplálkozásért, a gyereknevelésért és a háztartások ellátásáért. Sajnos azonban a nők továbbra sem képviselnek elegendő súlyt a döntéshozatalban és számos területről kizárják őket a munkaerőpiacon. Több munkahelyet kell megnyitnunk a nők számára pl. a zöld iparágakban, a fenntartható fejlődést szolgáló ágazatokban, ahonnan eddig sajnálatosan kiszorultak." – vázolta a helyzetet Gurmai Zita.

"Európa-szerte kiemelten fontos, hogy minél több fenntartható, zöld munkahelyet hozzunk létre, pl. a csúcstechnológia vagy az egészségügy területén. Ezek a munkahelyek természetesen nemi hovatartozástól függetlenül nagy jelentőséggel bírnak, már csak a fiatalok munkanélkülisége elleni küzdelem miatt is. A nők számára azonban – szegregációjuk miatt – célzott intézkedések, pozitív diszkrimináció és külön az ő számukra kialakított képzések szükségesek" – hangsúlyozta a szocialista képviselő, hozzátéve: "Ezért fontos, hogy az Orbán-kormány felhagyjon elavult, a nőket másodrangú állampolgároknak tekintő politikájával és nemtől függetlenül minden magyar állampolgárnak egyenlő lehetőségeket nyújtson!"

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás