A rovat kizárólagos támogatója

Mitől lesz egy kert fenntartható? leginkább attól, ahogy a kertész megműveli… Az alábbi tanácsokat követve elérhetitek, hogy kertetekben barátságban éljenek a növények, bogarak, madarak, gyerekek…

Ültessetek zöldségeskertet. A saját kertben, saját munkával megtermelt zöldségekkel megspóroljátok a piacig tartó útiköltséget és egészséges, finom eledel kerül asztalotokra.

–  Készítsetek bogárszállodát a hasznos bogarak becsalogatására. Az ingyen szállást a kártevők távol-tartásával hálálják meg.
Megfigyelhetitek, hogy hogyan népesül be a szállodátok, tanulmányozhatjátok a környéketeken lakó bogarak életét.

–  Gyűjtsetek esővizet a zöldségeskert locsolásához.

–  Ültessetek okosan. Vannak növények, amelyek segítik egymást és ha egymás mellé ültetitek nagyobb termést szüretelhettek. Egyik ilyen növénytársítási módszer az indiánok által használt "három nővér", melyet mi is kipróbáltunk a Szamóca Kiskertész Tanodában.

–  Használjatok kertészkedéshez újrahasznosított dolgokat. A Szamóca kis kertészek egyik kedvence a tejes doboz. Ültetéshez, palántaneveléshez kiváló. Ilyen a pet palack is, amiből készülhet madáretető, bogárszálloda vagy ültetőedény.

–  Komposztáljatok. Minden növényi eredetű hulladékból értékes föld lesz.

–  Készítsetek madáretetőt és télen etessétek a madarakat.

–  Amennyiben szeretnétek, hogy kertetek „fenntartható” legyen, gyertek el a Szamóca Kiskertész Klubba, ahol az aktuális programsorozatunk (Fenntartható városi kertészkedés) keretében megtanulhatjátok a mesterfogásokat. Itt jelentkezhettek a foglalkozásra.
A programhoz egy rajzpályázat is kapcsolódik. 3-14 éves gyerekektől november 17-ig várjuk az alkotásokat és a nyerteseket december 6-án hirdetjük. A rajzpályázatot itt találjátok.

A „Green fingers” a Szamóca Kiskertész Tanoda és a Füvészkertért Alapítvány programja mely a Füvészkertben zajlik kéthetente szombatonként egyéni jelentkezőknek és hét közben óvodás és iskolás csoportoknak.
Ez a programunk városban élő gyerekeknek szól, vagyis ez egy úgymond kerti kaland az aszfaltrengetegben.
A programon résztvevő gyerekeknek megtanítjuk, hogy hogyan kertészkedhetnek a balkonon télen-nyáron, vagyis, hogy mit tehetnek saját közvetlen környezetükben, hogy egy fenntartható környezettudatos életet éljenek és mindezt játékos innovatív tapasztalat alapú oktatási módszerrel. Megismertetjük velük hétköznapi világukban rejlő lehetőségeket: hogyan lehet akár egy balkonládában, vagy az ablakpárkányon konyhakertet nevelni, milyen módon lehet zölddé varázsolni egy sivár falat vagy veteményeskertté, színes virágoskertté az óvoda és az iskola poros udvarát. Bevezetjük őket az újrahasznosítás rejtelmeibe: a környezetükben található, már nem használatos tárgyakból és a kidobásra ítélt hulladékokból hogyan lehet egyszerű kreatív alkotásokat létrehozni.

Szamóca Kiskertész Klub egyéni jelentkezőknek kéthetente szombatonként (november 8, november 22, december 6)
Szamóca Kiskertész Műhely óvódás és iskolás csoportoknak csütörtökönként délelött, előzetes egyeztetéssel
Helyszín: Füvészkert, 1083 Budapest Illés u. 25.

Részletesebb információ a weblapon.www.gyerekkertesz.hu

https://www.facebook.com/Szamocatanoda

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek