A rovat kizárólagos támogatója

A környezetvédelmi világnap alkalmából 8 ország aktivistái egy közös videóban hívják fel a figyelmet: amikor a természetvédelem, fenntarthatóság szempontjait is figyelembe akarjuk venni mindennapi döntéseinkben, nincs mindig elegendő információnk ahhoz, hogy valóban helyes döntéseket hozzunk. Ezért is jött létre a „Game ON – Ne hagyd, hogy az éghajlatváltozás véget vessen a játéknak” című program.

Célunk, hogy tudatosítsuk az emberekben, gondolkodjunk, majd jó egyéni döntésekkel induljunk el a helyes irányba.

Melyik környezetileg a fenntarthatóbb? Elsétálni a legközelebbi szupermarketbe vagy elautózni a 10 km-re található csomagolásmentes boltig? Indiai mosódiót vagy hagyományos hazai mosóport használni? Tévézni egy órán keresztül vagy venni egy újságot? Nyolc ország aktivistái próbáltak válaszokat adni ezekre és ezekhez hasonló kérdésekre ebben a videóban:

„A közös kommunikációs kampányt 6 hónapos előkészítő időszak előzte meg, miután hét európai partnerszervezettel közösen elindítottuk a Game ON programot az Európai Unió támogatásával. Célunk az, hogy a lehető legtöbb embert elérve felhívjuk a figyelmet a problémákra és megoldásokra. Így akarunk mindenkit cselekvésre ösztönözni, hogy még hosszú ideig benne lehessünk a bolygónk által millió évekkel ezelőtt indított „játékban” – mondta Thor Morante Brigneti a CEEweb a Biológiai Sokféleségért kommunikációs és projektkoordinátora.

A nehéz kérdések megválaszolásában nem maradhatunk magunkra. Egyéni és közösségi szinten, valamint a döntéshozói szinten is helyes válaszokat kell adnunk. Meg kell adni továbbá az ehhez szükséges segítséget, valamint olyan szabályozási és jogi környezetet, ami határozott irányt mutat. Ezért indította el a Magyar Természetvédők Szövetsége az Életigenlő társadalmat és gazdaságot!  petíciót. Mi, magyarok kétszer annyi természeti erőforrást használunk fel évente, mint amennyi fenntarthatóan rendelkezésünkre állna. Gyökeresen kell hát megváltoznunk, s a változásnak minden szintre ki kell terjednie  – mondta Éger Ákos, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a program magyar partnerének ügyvezető elnöke.

A „Game ON” program számos játékos tevékenységet is tartalmaz, melynek célja felhívni a figyelmet a fenntartható életmód fontosságára. A tervek között szerepel még többek között geocaching, társasjáték, videók, színházi programok, iskolai vetélkedők, táborok megszervezése, telefonos applikáció fejlesztése. Célunk, hogy választ nyújtsunk és konkrét segítséget adjunk a fentihez hasonló fogós kérdések megválaszolásához, azért, hogy valóban tudatos döntéseket hozhassunk a jövőnk érdekében.

A „Game ON – Ne hagyd, hogy az éghajlatváltozás véget vessen a játéknak” című program fő célkitűzéseit mutatja be az alábbi kisfilm.

LightsOff kapcsold le a villanyt, mielőtt a Föld is lekapcsolna!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás