A rovat kizárólagos támogatója

Legutóbb vasárnap „üzentek” a fatolvajok a parkerdő munkatársainak: tucatnyi idős tölgyfát döntöttek Csobánka egyik erdészeti útjára, feltehetően bosszúból. Már nemcsak fát lopnak, az erdészeket is fenyegetik a tolvajok – közölte a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője.

Lomniczi Gergely elmondta: csak Csobánka és Pomáz térségéből évente százötven köbméternyi fát visznek el, ennek az értéke tűzifaáron számolva csaknem kétmillió forint. A teljes főváros környéki területről pedig több mint ezer köbméter fát lopnak el egy évben tízmillió forintnál nagyobb értékben.

A valóban okozott kár azonban ennél sokkal nagyobb, mert ezek az erdők védett vagy fokozottan védett helyen vannak. Az esetek többségében kézi fűrésszel vágják ki a fát. A szakszerűtlen, gyakran idő előtti kivágás évtizedek munkáját teszi semmivé. A területet pedig köteles helyreállítani az erdőgazdálkodó, de erre nem kap kártérítést.

Lomniczi Gergely kiemelte: az utóbbi időben azt tapasztalják, hogy a tolvajok egyre nyíltabban fenyegetik az erdészeket, akik közfeladatot ellátó személynek minősülnek. Az erdészeti társaság a rendőrséggel összefogva továbbra is igyekszik megakadályozni a lopásokat, a pilisszentkereszti erdészet ezen a télen eddig tíz rendőrségi feljelentést tett falopás miatt.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás