A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Megérkezett az erdei fafajoktól származó első magszállítmány a vetőmag világbankba, melyet 7 éve hoztak létre a Spitzbergákon, hogy megőrizzék a Földön használt összes vetőmag mintáját egy esetleges nukleáris háború vagy világméretű természeti katasztrófa esetére.

A erdeifenyő (Pinus sylvestris) és közönséges lucfenyő (Picea abies) magokat finnországi és norvégiai természetes erdőkből gyűjtötték be. Azért esett ezekre a fajokra a választás, mert gazdasági, ökológiai és társadalmi szempontból is fontos szerepet töltenek be. A norvég kormány tulajdonában lévő magtárat működtető Globális Terménydiverzitási Szövetség (GCDT) munkatársa, Brian Lainoff szerint számos oka volt, hogy erdei fák magjait is beköltöztették a vetőmagbunkerbe.  

„A világszerte előforduló erdei fafajok genetikai diverzitását számos tényező befolyásolja, amelyek közül a klímaváltozásnak és az erdőgazdálkodásnak van a legnagyobb hatása a legfőbb fajokra" – mondta a szakember, hozzátéve, hogy a populációk feltöredezése, az erdei legelők, a kártevők és a betegségek is a befolyásoló tényezők közé tartoznak. Lainoff szerint a finnországi és a norvégiai mintákat követően más nemzetektől is érkeznek famagok a sarkköri tárolóba.

A vetőmagszéf új szerzeményei közt szójabab-, árpa-, lencse-, cirok- és búzaminták is sorakoznak az amerikai mezőgazdasági minisztérium, valamint mintegy 2500 rizsminta az AfricaRice nevű afrikai mezőgazdasági kutatóintézet jóvoltából. Ugyancsak a héten érkeznek minták a vetőmagbunkerbe 14 vadparadicsom fajtól, amelyek közül öt a Galápagos-szigetekről származik. A kutatók reményei szerint az újonnan érkezett fenyőmag-minták révén nyomon tudják majd követni a természetes erdőkben végbemenő hosszú távú genetikai változásokat.
 

Graphic showing a cross-section of the vault (Image: GCDT) 

 A norvég kormány 2008-ban hozta létre a tárolót a Spitzbergákon (norvégul Svalbard), a Norvégia és az Északi-sark között fekvő szigetcsoporton. A tárolót egy hegy belsejében alakították ki, hogy ellenálljon mindenfajta természeti vagy ember okozta katasztrófának. A 10 millió dollárból megépült, 4,5 millió minta tárolására alkalmas magbankban kezdetben mintegy 100 ország 268 ezer haszonnövényfajának magjait őrizték, mára azonban a világ legnagyobb ilyen jellegű gyűjteményévé nőtte ki magát. Működtetői szerint a magbank állandó védelmet biztosít a világ vetőmaggyűjteményeiből érkezett mintáknak. A GCDT szerint az állandóan fagyott talaj és a vastag sziklafal biztosítja, hogy a magminták még áramszünet esetén is fagyott állapotban maradnak. "A vetőmagszéfre a világ élelmiszerellátásnak végső biztosítékaként tekinthetünk" – hangsúlyozta a szervezet.

Kapcsolódó anyagok:

800000 növényfaj a globális magtárban

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás