A rovat kizárólagos támogatója

Mi késztet egy farkast arra, hogy a falka vezére szeretne lenni? Ez a kérdés már régóta érdekli a tudósokat. Most egy új tanulmány azt mutatja, hogy a Toxoplasma gondii parazitával fertőzött szürke farkasok nagyobb valószínűséggel válnak “fődominánssá”, mint a nem fertőzött farkasok.

A Toxoplasma gondii nevű egysejtű endoparazita okozza a toxoplazmózist, ami madarakban és emlősökben alakul ki. Ember is gyakran megfertőződhet vele, a tünetek általában enyhék, influenza szerűek, de ritka esetben hozzájárulhatnak skizofrénia vagy depresszió kialakulásához. A CNN által ismertetett, a Communications Biology nevű folyóiratban megjelent friss tanulmány viszont azt állítja, a parazita a fertőzött emlőst a társainál nagyobb kockázatot vállalóvá, s ezáltal falkavezérré teheti.
A tudósok az amerikai Yellowstone nemzeti parkban élő szürke farkasokat 26 éven keresztül vizsgálták, DNS- és vérmintákat vettek tőlük, kamerákat rögzítettek rájuk.
Kiderült, hogy a parazitát hordozó szürke farkasok a nem fertőzött társuknál tizenegyszer nagyobb eséllyel hagyják el az almot, amelyben születtek, s alapítanak új falkát. És 46-szor nagyobb az esélye, hogy falkavezérek lesznek. Bár a tanulmány készítői más emlősökre nem terjesztették ki a vizsgálatukat, egyéb kutatások hasonló jeleket tapasztaltak rágcsálók vagy csimpánzok csoportjainál, kisebb mintán.

A toxoplazmózist okozó parazitát házi és vadmacskák terjesztik, és becslések szerint ez emberek harmada élete során megfertőződik vele, de a döntő többségük ezt nem is veszi észre, mert az immunrendszere rögtön intézkedik.

Kapcsolódó cikkek:
A National Geographic cikke
A paraziták szerepéről

Nyitókép: farkasfalka Yellowstone Nemzeti Park forrás: Kira Cassidy / NPS

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek