A rovat kizárólagos támogatója

Három, egyenként 1 millió forint természetvédelmi értékű parlagisas-fiókát loptak ki fészkükből ismeretlen tettesek. Az illegális kereskedőktől lefoglalták a zsákmányt.

A Fehérkereszt Állatvédő Liga egyik aktivistája – miután a szervezet tudomására jutott, hogy valaki árulja a madarakat – vállalta, hogy találkozik az eladókkal és megpróbálja megvásárolni a fiókákat. Minderről értesítették a Nemzeti Nyomozó Irodát is. Az illegális „kereskedők” először két madarat ajánlottak eladásra, végül azonban három parlagisas-fiókával érkeztek, amit sikerült is eladniuk 300 ezer forintért.

A madarakat a Nemzeti Nyomozó Iroda lefoglalta, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szakemberei pedig természetes fészkekbe helyezték őket. A parlagi sasok nem csak saját fiókáikat nevelik fel, de idegen fészekaljból származókat is, így a madarak mostanra biztonságban vannak. Ilyen jellegű bűncselekményre évtizedek óta nem volt példa Magyarországon. A parlagi sas (aquila heliaca) szerepel a veszélyeztetett fajok Vörös Listáján. Fészekből való kirablásuk, eladásuk esetén természetkárosításért és fokozottan védett természeti értékkel történő kereskedésért kell felelnie az elkövetőnek.

1 millió forintot érő sasokat raboltak el – videó >>>

Az elkövetőről készült fantomkép
sasrabló fantomképsasrabló fantomkép

Kapcsolódó anyagok:

Kivágták a fát, hogy ellophassák sasfiókát

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek