A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Fiatal déli szélesszájú orrszarvú érkezett az egyik legnagyobb cseh állatkertbe, a kelet-csehországi Dvur Králové nad Labem kisvárosba. A Pamir névű nyolcéves hímet Belgiumból hozták Csehországba, ahol legfőbb “feladata” a helyi orrszarvúk családjának szaporítása lesz.

Pamir 2007-ben Afrikában látta meg a világot és Dvur Královében a Jessica nevű nőstény párja lesz. Simona Jirácková, az állatkert szóvivője szerint nagyon jól tűrte az áthelyezést és nyugodtan viselkedik Dvur Královében is. A nagy kiterjedésű, szafarijellegű állatkertben már él egy 42 éves szélesszájúorsszarvú-hím. Orrszarvúutódok azonban legutóbb a nyolcvanas években jöttek világra Dvur Králové nad Labemben.

Ez a kelet-csehországi állatkert a világ azon három állatkertjének egyike, amelyben még többfajta orrszarvú él. A déli szélesszájú orrszarvúakon (Ceratotherium simum simum) kívül az állatkertnek vannak keskenyszájú orrszarvúi (Diceros bicornis) – amelyeknek februárban született két utódjuk – és északi szélesszájú orrszarvúi (Ceratotherium simum cottoni) is.  Dvur Králové-i állatkerté az utolsó három élő északi szélesszájú orrszarvú, az egy hím, Sudan és a két nőstény, Najin és Fatu azonban 2009 óta a kenyai Ol Pejeta rezervátumban él.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás